Επενδύσεις, ασφαλιστικές και ομόλογα υποδομών

του Βάιου Κρόκου

Σε ένα νέο πλαίσιο καλούνται να κινηθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες υπό το πλαίσιο των μηδενικών επιτοκίων και των συνθηκών που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική συγκυρία.

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 14,5 δισ. ευρώ, ενώ αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα, έχοντας πάντα ως στόχο να αναπτύσσεται σε ετήσια βάση με μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, κάτι που ήδη έχει επιτύχει (3,9% αύξηση τζίρου το 2019). Ωστόσο, το βλέμμα στρέφεται στις επενδύσεις και το που θα τοποθετηθούν κεφάλαια στο υπάρχον μακροοικονομικό περιβάλλον.

“Η άρση των capital controls αποτελεί φυσικά ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, ωστόσο όλες οι ασφαλιστικές πλέον στην Ευρώπη αναζητούν επενδύσεις με θετικές αποδόσεις”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την απολογιστική συνέντευξη Τύπου του φετινού Συνεδρίου της Ύδρας.

Όπως επεσήμανε επίσης, υπάρχουν συζητήσεις για τοποθετήσεις μέσω “ομολόγων υποδομών“. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται αν και απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς το Solvency II δημιουργήθηκε σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον επιτοκίων…

Γενικότερα, ο ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός και τα διαρθρωτικά ταμεία που παραδοσιακά αποτελούσαν την κύρια πηγή χρηματοδότησης δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των προγραμματισμένων έργων.

Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά στηρίζουν τις επενδύσεις, ωστόσο τόσο η εν εξελίξει διαδικασίες για την διαχείριση των κόκκινων δανείων παραμένουν μόνιμος πονοκέφαλος προς διευθέτηση. Για την ώρα, το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει καλύπτεται, μεταξύ άλλων, από την αυξημένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: Αλ. Σαρρηγεωργίου: Αναγκαία μια «χρυσή τομή» σε αγορά και ρυθμιστικές αρχές

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*