Ο Χριστόφορος Σαρδελής μιλά για την εταιρική διακυβέρνηση εν όψει του Greek Corporate Governance Summit

Μία άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής, Χριστόφορος Σαρδελής, στο Βanks.com.gr και τον Head Of Content της Ethos Media, Χρήστο Κώνστα, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου Εταιρικής Διακυβέρνησης Greek Corporate Governance Summit 2019.

Μας υποδέχτηκε στο γραφείο του και από την πρώτη στιγμή ανέλυσε την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα.

Η διαδρομή του Χριστόφορου Σαρδελή στη διοίκηση ιδιωτικών και δημοσίων μεγάλων οργανισμών, όσο και στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, τον καθιστούν απόλυτο γνώστη των διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης.

O κ. Σαρδελής συζητά με τον Χρήστο Κώνστα στο περιθώριο της συνέντευξης

 

Ένας άνθρωπος που ασκεί διοίκηση γνωρίζει εκ του σύνεγγυς τις προκλήσεις και τα μυστικά του τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης και γι’ αυτό άλλωστε οι απόψεις του είναι πολύτιμες. Όλα αυτά εν όψει του Greek Corporate Governance Summit 2019 που  διοργανώνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Ethos Events και τον Όμιλο Georgeson.

Ο κ. Σαρδελής καταθέτει τη δική του εμπειρία, υποστηρίζοντας ότι η εταιρική διακυβέρνηση στις επιχειρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) ενισχύουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα και προσελκύουν ευκoλότερα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης ασφαλιστικής, οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, όπως εφαρμόζονται στην Εθνική Ασφαλιστική, διασφαλίζουν διαφάνεια και λογοδοσία.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής

 

“Για μένα δεν είναι θέμα μόνο πως διοικείται μία εταιρεία, αλλά και πως ελέγχεται. Η διαφάνεια και η λογοδοσία προσδίδουν αξία σε μία εταιρεία, γι αυτό στην Εθνική Ασφαλιστική, ως θυγατρική, εφαρμόζεται κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης, συμβαδίζοντας πάντα με τα αυστηρά πλαίσια της μητρικής τράπεζας”, ανέφερε ο κ. Σαρδελής.

“Είναι πολύ κομβικό για την κάθε εταιρεία, όλη η ιεραρχία της να ενστερνίζεται τους βασικούς κανόνες. Χρειάζεται πρόληψη, αλλιώς τα κόστη της αποτυχίας στην εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερα”, τόνισε.

 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

 

 Δείτε την σελίδα του Συνεδρίου, τους ομιλητές, τη θεματολογία

INFO:

Ο Χριστόφορος Σαρδελής είναι μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής από το 2010 και πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2016. Είναι κάτοχος διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου και δίδασκε για μία δεκαετία.

Η αποκλειστική συνέντευξη παρατέθηκε στο γραφείο του προέδρου της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στη συνέχεια, μεταπήδησε στην Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbanken), αρχικά ως επικεφαλής του Τμήματος Μελετών και μετέπειτα ως ειδικός σύμβουλος Νομισματικής Πολιτικής.

Μεταξύ του 1992 και του 1994 υπηρέτησε ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα νομισματικής ολοκλήρωσης, προετοιμάζοντας συγχρόνως και την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ. Παράλληλα, εκπροσωπούσε την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας σε διεθνείς επιτροπές υψηλής πολιτικής, όπως η Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ και η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.

Τα τελευταία χρόνια, κατείχε επιτελικές θέσεις σε διάφορες επενδυτικές τράπεζες (Handelsbanken, Bank of America και Banca IMI). Μεταξύ του 1999 και του 2004 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Δείτε επίσης:

Ο Χάρης Κυριαζής στο Greek Corporate Governance Summit 2019

Πρώτη φορά στην Ελλάδα το Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης Greek Corporate Governance Summit 2019

Η Βασιλική Λαζαράκου στο Greek Corporate Governance Summit 2019

H Χαρίκλεια Απαλαγάκη στο Greek Corporate Governance Summit 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*