Το πρόστιμο, η ταραχή στην αγορά…και ο Άδωνις

του Βάιου Κρόκου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το πρόστιμο 240.000 ευρώ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή σε ασφαλιστική εταιρεία, εξέλιξη που επαναφέρει – κατά πολλούς – ένα κλίμα δυσπιστίας για πρακτικές στην αγορά γενικότερα.

Στον αντίποδα, όπως επισημαίνεται, η εν λόγω υπόθεση βασίζεται σε παλαιότερες καταγγελίες, ως εκ τούτου η είδηση δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου που έχουν γνώση επί του θέματος.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διερευνά περαιτέρω αναφορές καταναλωτών με συναφές περιεχόμενο και για άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένονται νέα πρόστιμα και σε άλλες εταιρείες.

Από την μια πλευρά πρόκειται για κινήσεις ουσίας καθώς ευνόητη πρέπει να είναι η επιβολή του νόμου, από την άλλη χαρακτηρίζονται και ως επικοινωνιακές κινήσεις – για μερίδα της αγοράς τουλάχιστον – σε μια προσπάθεια ανάδειξης τέτοιων δράσεων από την Πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κατεύθυνση προς την νομιμότητα θα πρέπει να επικροτείται…

Η φήμη προηγείται…

Αναπάντεχα, ωστόσο, η παραπάνω υπόθεση έρχεται να διαταράξει τις προσπάθειες ετών στον κλάδο.

Την ώρα που απαιτείται εξωστρέφεια, ανθρωποκεντρική προσέγγιση με δίκτυα και ασφαλιστές που θα έχουν ρόλο πραγματικού συμβούλου για κάθε πελάτη χωρίς παρερμηνείες στους όρους συμβολαίων, τέτοιες πρακτικές επαναφέρουν το κλίμα καχυποψίας για τον κλάδο.

Και φαντάζει κρίμα, για έναν κλάδο που στα χρόνια της κρίσης άντεξε και τώρα επιδιώκει να έχει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνεισφορά στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Οι νέες νομοθεσίες και το κανονιστικό πλαίσιο πράγματι έχουν συμμαζέψει διάφορα κακώς κείμενα του παρελθόντος…ωστόσο τέτοιες υποθέσεις διαταράσσουν τις σχέσεις εταιρειών – πελατών καθώς η φήμη πάντα προηγείται…

Τα πολιτικά αντανακλαστικά…

Και αν θα περίμενε κανείς μια ηχηρή απάντηση από την ασφαλιστική αγορά σε αυτά τα φαινόμενα, το επικοινωνιακό κέρδος πηγαίνει αλλού…

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης που διακρίνεται για τα πολιτικά του αντανακλαστικά έσπευσε να δηλώσει τηλεοπτικά:

«Εμείς εδώ ως Υπουργείο έχουμε ήδη αρχίσει να βάζουμε μεγάλα και βαριά πρόστιμα. Έβαλα ο ίδιος μεγάλο πρόστιμο σε τράπεζα, η οποία διανοήθηκε να δεσμεύσει ακατάσχετο λογαριασμό και τον πλήρωσε εκατό φορές περισσότερο από τα χρήματα που δέσμευσε. Έβαλα ο ίδιος μεγάλο πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία -μόλις προ δύο ημερών- που διανοήθηκε να κοροϊδέψει πελάτες της. Εδώ θα φτιάξουμε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για να κάνουν όλοι τη δουλειά τους, αλλά θα ξέρουν από την άλλη ότι καπιταλισμός χωρίς κανόνες δεν υπάρχει

Αναμένοντας τα νεότερα από την γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*