Η επίθεση στη Σ. Αραβία ωθεί προς τα επάνω την ασφάλιση κινδύνων πολέμου

Η τελευταία επίθεση με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην ασφάλιση κινδύνων πολέμου, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος των παραδόσεων, καθώς οι τιμές των ναύλων καταγράφουν επίσης ανοδική πορεία εν μέσω πιθανής μεταβολής του ρυθμού εμπορικών ροών.

«Ένα περιστατικό τέτοιας κλίμακας θα μπορούσε, πιθανότατα, να επηρεάσει τα πρόσθετα ασφάλιστρα κινδύνων πολέμου», δήλωσε ο Svein A. Ringbakken, διευθύνων σύμβουλος της Den Norske Krigsforsikring για τη Skib.

«H μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι τα Πρόσθετα Ασφάλιστρα Κινδύνων Πολέμου (AWRP) σίγουρα οι τιμές θα αυξηθούν» δήλωσε ανώτερο στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας – ιδιοκτήτριας τάνκερ.

Τα AWRP πρόσθεσε, «ποικίλλουν από πλοίο σε πλοίο, ανάλογα με την ηλικία και τη εκτιμώμενη αξία του».

Tην ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να «απαγκιστρωθούν» έστω και από ένα μέρος των AWRP, υποστηρίζουν ότι πέρα από ένα συγκεκριμένο ποσό που θα πρέπει να επωμιστούν, είναι αναγκαίο το υπόλοιπο να το μοιράζονται μαζί με τους ναυλωτές.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα πλοία στη Μέση Ανατολή είχαν ήδη αυξηθεί επί δέκα μετά τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων τον Μάιο, δήλωσε ο Ringbakken τον περασμένο μήνα.

«Οι ιδιοκτήτες πετρελαιοφόρων που διέρχονται από την περιοχή μπορεί να πληρώσουν έως και $ 300.000- $ 400.000 σε ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου για τη διέλευση των στενών του Ορμούζ», δήλωσε.

«Οι underwriters θα διαπιστώσουν τώρα το αυξημένο ρίσκο. Ένα χτύπημα στην ‘καρδιά’ της πετρελαϊκής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί ένα μεγάλο ασφαλιστικό γεγονός» δήλωσε ο Masood Baig, επικεφαλής της Straitship Brokers με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό της χώρας, μακριά από την εμπόλεμη Υεμένη και αποτυπώνει τους μεγάλους κινδύνους της πετρελαϊκής οικονομίας στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από pglobal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*