Hellas Direct: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα ανασφάλιστα οχήματα και τους ελέγχους

Αναλυτικό οδηγό για τα ανασφάλιστα οχήματα και τους ελέγχους παρέχει μέσω του blog της η Hellas Direct.

Όπως αναφέρεται:

Αν ξέρεις πώς λειτουργεί το δημόσιο στην Ελλάδα μπορείς να φανταστείς τι γίνεται όταν πρέπει να συνεργαστούν ένα υπουργείο, μία φορολογική αρχή και μία ανεξάρτητη αρχή. Δύσκολα τα πράγματα.

Ήρθε λοιπόν αυτή η περίοδος. Άλλος ένας έλεγχος για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων της χώρας. Υποτίθεται ότι πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Αλλά πέρασε 1μιση χρόνος από τότε που έγινε ο τελευταίος και εντοπίστηκαν 436.653 ανασφάλιστα οχήματα. Αυτό γιατί δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.

Πώς γίνεται ο έλεγχος για ανασφάλιστα;

Ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά και η διαδικασία είναι η εξής: Το υπουργείο Μεταφορών έχει μία λίστα με τα ταξινομημένα οχήματα της χώρας. Κάθε ασφαλιστική έχει μία λίστα με ασφαλισμένα οχήματα. Αν αφαιρέσεις τον αριθμό των ασφαλισμένων από τον συνολικό αριθμό οχημάτων, βρίσκεις τα ανασφάλιστα.

Αυτή τη διασταύρωση αναλαμβάνει να κάνει η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων) αντλώντας στοιχεία από το υπουργείο, από τις φορολογικές αρχές και από τις ασφαλιστικές. Ο έλεγχος γίνεται μία τυχαία μέρα, χωρίς να έχει κανένας πληροφορία για το ποια θα είναι αυτή.

Ποιο είναι το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα;

Αυτόματα, με το που εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα, αποστέλλεται παράβολο από την ΑΑΕΔΕ στο TAXIS του κάθε ιδιοκτήτη. Αν είναι δύο ιδιοκτήτες, αποστέλλεται και στους δύο, αλλά αρκεί να πληρωθεί από τον έναν. Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

€100 για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ. εκ.

€150 για δίκυκλα οχήματα από 251 κ. εκ. και άνω.

€200 για αυτοκίνητα έως 1.000 κ. εκ.

€250 για αυτοκίνητα από 1.001 κ. εκ. και άνω.

Τι γίνεται αν δεν πληρώσεις το πρόστιμο;

Αν λάβεις πρόστιμο και δεν το πληρώσεις μέσα σε 8 ημέρες, προβλέπονται μεγαλύτερες κυρώσεις:

Αφαίρεση της άδειας οδήγησης, άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες.

Επιπλέον πρόστιμο: €500 για τα ΙΧ, €250 για τα δίκυκλα, €1.000 για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ.

Αν μετά το διάστημα των 8 ημερών, δεν έχεις αποπληρώσει το πρόστιμο και τρακάρεις, αυξάνεται το διάστημα αφαίρεσης πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας στα 2 χρόνια (επί υποτροπής για 3 χρόνια), έχεις επιπλέον χρηματική ποινή (έως €3.000) και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο.

Τι γίνεται αν έχει κλαπεί το αυτοκίνητο;

Έχει τύχει να λάβουν πρόστιμο οδηγοί που δεν είχαν καν αυτοκίνητο, γιατί τους το είχαν κλέψει! Γιατί; Δεν αρκεί να έχεις δηλώσει την κλοπή στην Αστυνομία, για να απαλλαγείς από τυχόν πρόστιμα που αφορούν είτε την ασφάλεια είτε τα τέλη κυκλοφορίας. Πρέπει να κάνεις τα εξής:

α) να το δηλώσεις στην Αστυνομία και να κάνεις αίτηση για σχετική βεβαίωση.

β) να το δηλώσεις στο Υπουργείο Μεταφορών.

γ) να παραλάβεις, 3 μήνες μετά, τη βεβαίωση κλοπής από την Αστυνομία.

δ) να καταθέσεις στην αρμόδια ΔΟΥ τη βεβαίωση κλοπής και να δηλώσεις εκεί «αναγκαστική ακινησία» λόγω κλοπής ώστε να μη θεωρηθεί ανασφάλιστο το όχημα.

Τι ισχύει για τους κληρονόμους;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 70.000 αποβιώσαντες δεν έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα και τα τέλη κυκλοφορίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι κληρονόμοι δεν δήλωσαν στην εφορία το γεγονός, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανασφάλιστα τα οχήματα και προφανώς χωρίς τέλη κυκλοφορίας. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις οι κληρονόμοι πρέπει να μεταβούν στο μητρώο των εφοριών για να δηλώσουν τον θάνατο και να αποφασίσουν αν θα καταθέσουν τις πινακίδες ή αν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και ασφάλεια.

Μπορείς να πληρώσεις ασφάλεια αναδρομικά;

Δεν μπορείς να ασφαλιστείς με προγενέστερη ημερομηνία, απαγορεύεται από το νόμο. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την ίδια την έννοια της ασφάλισης, η οποία σε καλύπτει σε περίπτωση που προκαλέσεις ζημιά σε τρίτο.

Πρέπει να έχεις ασφάλεια αν δε χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο;

Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο ή αν το έχεις κλεισμένο σε ένα γκαράζ. Εφόσον έχει πινακίδα, είσαι υποχρεωμένος από τον νόμο να το έχεις ασφαλισμένο, τουλάχιστον για Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων. Αλλιώς, πρέπει να καταθέσεις τις πινακίδες στην εφορία.

Τι γίνεται αν λάβεις πρόστιμο από λάθος;

Καθόλου σπάνιο. Είτε λόγω τυπογραφικού, είτε λόγω λάθος ενημέρωσης των αρχείων της εφορίας, έχει τύχει να φύγουν αρκετά πρόστιμα σε λάθος άτομα. Ευτυχώς όλα διορθώνονται, απλώς με λίγο τρέξιμο.

Για να μη χρειαστεί να πληρώσεις το πρόστιμο, θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια υπηρεσία για να διορθώσεις το λάθος. Για παράδειγμα, αν έχει γίνει τυπογραφικό στο ΑΦΜ σου πρέπει να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου να το διορθώσει. Αν είχες καταθέσει πινακίδες την περίοδο που έγινε ο έλεγχος, πρέπει να απευθυνθείς στη ΔΟΥ σου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν το πρόστιμο αφορά αυτοκίνητο που αγόρασες μέχρι και 7 ημέρες πριν την ημέρα που έγινε ο έλεγχος και πάλι μπορείς να απευθυνθείς στη ΔΟΥ ώστε να ακυρωθεί το παράβολο.

Πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι δε θα γίνει κάποιο λάθος;

Μπες οποιαδήποτε στιγμή στο site του υπουργείου για να τσεκάρεις ότι η ασφάλειά σου ισχύει κανονικά και ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά. Και για να μην έχεις άγχος κάθε φορά που διαβάζεις έναν τίτλο για ελέγχους και πρόστιμα, φρόντισε να ανανεώνεις εγκαίρως την ασφάλειά σου και να μην το αφήνεις για τελευταία στιγμή.

Βάλε υπενθύμιση στο email σου, στο κινητό σου, στο ψυγείο σου. Αν είσαι στην Hellas Direct δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα απ’ όλα αυτά. Σου θυμίζουμε εγκαίρως, με email και SMS. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*