Κάτω τα επιτόκια της ΕΚΤ, δέλεαρ τα αποταμιευτικά ασφαλιστικών εταιρειών

του Βάιου Κρόκου

Δέλεαρ για καταθέτες, αποταμιευτές και επενδυτές με μακροπρόθεσμο χρονικά ορίζοντα μπορούν να αποτελέσουν αποταμιευτικά προϊόντα ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς εδώ και καιρό τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεις των τραπεζών κινούνται σε μη ελκυστικά επίπεδα, αν αναλογιστεί κανείς, επιπρόσθετα, και τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων – η πρώτη μετά το 2016 – έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Ως αποτέλεσμα όμως, η τοποθέτηση κεφαλαίων σε προθεσμιακές καταθέσεις ως προσοδοφόρα μορφή αποταμίευσης είναι γεγονός πως απομακρύνεται ακόμα περισσότερο…ως προοπτική.

Συνοπτικά η ΕΚΤ

-μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%

-ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου

-ανακοίνωσε τη συνέχεια της επένδυσης των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

Με δεδομένο το χαμηλό περιβάλλον των επιτοκίων όλο αυτό το διάστημα, λύση για μακροχρόνιους επενδυτές αποτελούν τα αποταμιευτικά προγράμματα – δημιουργίας κεφαλαίου – πολλών ασφαλιστικών.

Αφενός γιατί η απόδοση είναι αρκετά υψηλότερη, αφετέρου γιατί συνδυάζονται με ασφαλιστήριο ζωής. Υπάρχουν φυσικά προϋποθέσεις για την διατήρηση των συμβολαίων ως κάποιο χρονικό διάστημα, αναλόγως το πρόγραμμα ξεχωριστά, ώστε να μην υπάρξει η σχετική ποινή.

Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο πως η προσφορά κάποιων ασφαλιστικών προγραμμάτων αξιοποίησης κεφαλαίου με εγγυημένη απόδοση (όπου το τεχνικό επιτόκιο που προβλέπουν είναι σταθερό και εγγυημένο), ειδικά από εταιρείες που πρόσφεραν όλο αυτό το διάστημα αρκετά ελκυστική απόδοση, για τα δεδομένα, θα σταματήσουν να προσφέρονται.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του IW κάνοντας λόγο για αγώνα δρόμου ασφαλιστών και του αποκλειστικού Δικτύου των εν λόγω εταιρειών για πώληση αυτών των προϊόντων, που θα προσφέρουν δελεαστικές αποδόσεις στους πελάτες και υψηλότερα αποτελέσματα εν τέλει στην παραγωγή των ασφαλιστών.

Στον αντίποδα, όπως έχουν επισημάνει στελέχη της αγοράς, η άρση των capital controls και η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών επαναφέρουν στο προσκήνιο εντονότερα τα προϊόντα unit linked, τα οποία συνδέουν τις παροχές τους με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, συνήθως με επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται μεγάλος και σε αυτό τον τομέα…

Διαβάστε: Προπομπός ανόδου στα unit linked η άρση των capital controls

Διαβάστε επίσης: Κινητικότητα στην αγορά για ομαδικά ασφαλιστήρια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*