Σάπες - Κομοτηνή

Πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία διαμορφώνει ασφαλιστική συνείδηση

Της Ελενας Ερμείδου

Ερευνα, ανάπτυξη, επενδύσεις, συμμόρφωση με το περιβάλλον είναι οι τέσσερις λέξεις κλειδιά που αντιπροσωπεύουν πλήρως την φιλοσοφία και το όραμα της Pharmaten και της BC Parnters. Μίας αμιγώς εξαγωγικής επιχείρησης, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκ. ευρώ, υπόδειγμα στην επιχειρηματική κοινότητα σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών από την ασφαλιστική αγορά που γνωρίζουν πολύ καλά την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του IW και κατά τις δηλώσεις στελεχών από την ασφαλιστική αγορά, μεταξύ άλλων ξεχώριζε η εταιρεία πάντα για την υψηλή ασφαλιστική της συνείδηση.

Αντίθετα με το ρεύμα της αγοράς, η Pharmaten στο μέσο της οικονομικής κρίσης επένδυσε στην Ελλάδα με στόχο να εξάγει τεχνογνωσία, αντιπροσωπεύοντας σήμερα το 1% των ελληνικών εξαγωγών.

Σε ένα περιβάλλον το οποίο στερείται νομοθετικής, εργασιακής και φορολογικής σταθερότητας, η Pharmaten επιχειρεί, γράφοντας κύκλο εργασιών 200 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπει κέρδη προ φόρων και τόκων (EBITDA) για το 2019 περί τα 60 εκατ. ευρώ και πάνω από 100 εκατ. για το 2020 και 2021, σύμφωνα  τις δηλώσεις  της διοίκησης κατά την συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή στις Σάπες Κομοτηνής, με αφορμή τα εγκαίνια νέας μονάδας  συνολικού πλάνου επενδύσεων  ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, για έναν επιχειρηματία, όπως ο κος  κος Βασίλης Κάτσος της Pharmaten που ρισκάρει να για να γράψει κέρδη και να τα επανεπενδύσει στην επιχείρηση του, όχι να τα μαζέψει και να τα μοιράσει στους μετόχους, ο κίνδυνος διακοπής ή παρεμπόδησης επιχειρηματικών λειτουργιών στην Ελλάδα (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) δεν είναι διόλου αμελητέος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν έχει διευκολύνει το επιχειρείν και την ανάπτυξη. Πρώτα αναμένεται ανάπτυξη και μετά θα έρθουν επενδύσεις δηλώνουν σύσωμα τα στελέχη της Pharmaten, εξηγώντας συγκεκριμένα ότι οι επενδυτές δεν θα ήταν πρόθυμοι να έλθουν αν δεν δουν την χώρα να αναπτύσσεται και ότι το χαμηλό μισθολογικό κόστος δεν μαγνητίζει του επενδυτές.

Η επιχείρηση σύννομη με την νομοθεσία είναι πλήρως καλυμμένη και ασφαλισμένη για όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζει με επιχείρησης των αυτών δραστηριοτήτων μέσω κοινοπραξίας ασφαλιστικών εταιρειών. Κατά τις πληροφορίες του ΙW και πριν μπει ο νέος επενδυτής αποτελούσε υπόδειγμα και ήταν ασφαλισμένη για όλους τους κινδύνους.

Σε μία εποχή όπου οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας εν πολλοίς αμφισβητούνται, οι συντάξεις και τα επιδόματα φθίνουν, η Pharmaten επιχειρεί να εφαρμόσει τα διεθνή πρότυπα, έχει το προσωπικό της ασφαλισμένο με ομαδικά ασφαλιστήρια τα οποία παρέχουν καλύψεις πολύ υψηλού επιπέδου με κόστος χαμηλό δηλώνει στο IW ο κος Κάτσος.

Με αφορμή τις θετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται τελευταία από την κυβέρνηση του Κυρικάκου Μητσοτάκη για τις επικουρικές συντάξεις και το ασφαλιστικό, ο ίδιος, έχοντας μία πολύ θετική εμπειρία από τις παροχές που προσφέρουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια σε σχέση με το κόστος δηλώνει στο IW πως αν είχε το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ των παροχών της ιδιωτικής ασφάλισης με την μορφή της επικουρικής και της δημόσιας θα επέλεγε τις καλύψεις τις ιδιωτικής ασφάλισης.

Θετική και η άποψη για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς ο θεσμός βρίσκεται ακόμα σε πρωϊμο στάδιο.

Ποια είναι η Pharmaten

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, που ερευνά για τον κόσμο και επενδύει στην Ελλάδα, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων.

Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40εκ ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

H Pharmaten συμμορφώνεται πλήρως με κανόνες για το περιβάλλον στοχεύοντας για μηδενικό αποτύπωμα στα επόμενα χρόνια. Στόχο τον οποίο στηρίζει η Περιφέρεια της περιοχής και ο Δήμος αποβλέποντας στην αγροτική και τουριστική μεταξύ άλλων ανάπτυξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*