Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στην πλήρη απασχόληση

Την σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, από 1η Ιουλίου του 2020, έως το 2023 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Βάσει των σχεδίων του κυβερνητικού επιτελείου, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα, για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εργασιακών ζητημάτων που θέλει να βάλει σε τάξη η κυβέρνηση, στην ουσία όμως αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας: “Διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου“.

Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς. Ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία“, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.

Στο ίδιο διάστημα αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα. Έτσι θα διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες, ενώ εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*