Αρνητική πρωτιά: Έλληνες οι περισσότεροι άνεργοι πτυχιούχοι στην Ε.Ε

Μια νέα αρνητική πρωτιά για την χώρα, απόρροια της πολυετούς κρίσης, καταγράφει τελευταία έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση ανάμεσα στις 28 της Ε.Ε, με ποσοστό 19,9% σε ανέργους πτυχιούχους ως 39 ετών.

Παράλληλα, το 2018 κατείχε την τελευταία θέση στην ΕΕ των 28, με ποσοστό 69,6%, σε απασχολούμενους αποφοίτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 20-34 ετών.

Συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΓΣΕΕ ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2019, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, του συνδικαλιστικού κινήματος και επιστημονικών φορέων, η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2019) με τίτλο: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Βασικά μεγέθη και διαστάσεις μιας επωφελούς διασύνδεσης».

Αντικείμενο της έρευνας είναι η επικαιροποιημένη αποτύπωση της εξέλιξης των βασικών δεικτών της αγοράς εργασίας και των εκροών του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα την περίοδο 2001-2018, καθώς και η συσχέτισή τους με τους αντίστοιχους μέσους δείκτες στα κράτη-μέλη της ΕΕ-28 (ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς).

Σε βασικά στοιχεία της έρευνας:

-Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ των 28, με ποσοστό 33,9% στην ΚΑΘΕΤΗ αναντιστοιχία προσόντων και δεξιοτήτων, σε εργαζόμενους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η θέση εργασίας των οποίων υπολείπεται του μορφωτικού τους επιπέδου, με το χάσμα να διευρύνεται σημαντικά την περίοδο εντός κρίσης (2010-2018).

-Η Ελλάδα το 2018 κατείχε την 1η θέση στην ΕΕ των 28, με ποσοστό 20,5%, σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25-34 ετών οι οποίοι βρίσκονται σε υλική και κοινωνική αποστέρηση

-Το 2018, η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στην ΕΕ των 28, με ποσοστό 69,6%, σε απασχολούμενους αποφοίτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 20-34 ετών και με ποσοστό 55,3%, σε απασχολούμενους αποφοίτους τουλάχιστον ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 20-34 ετών

-Την περίοδο 2009-2018 το μέσο καθαρό εισόδημα καταγράφει σημαντική μείωση τόσο για αποφοίτους χαμηλού (κατά 4.207€ ή κατά -36,6%) και μέσου (κατά 5.296€ ή κατά -36,6%) όσο και υψηλού (κατά 8.373€ ή κατά -37,3%) μορφωτικού επιπέδου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, διογκώθηκαν τα φαινόμενα του brain-drain (διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό) και brain-waist (σπατάλη εγκεφάλων στην αγορά– αναντιστοιχία δεξιοτήτων).

Τα παραπάνω ευρήματα συνδέονται κυρίως με την αδυναμία της οικονομίας να δημιουργήσει υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις εργασίας.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, να δημιουργηθούν διαφορετικές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον θα πρέπει να αυξηθεί μεταξύ άλλων η δημόσια και ιδιωτική επένδυση στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Επίσης, να αναβαθμιστούν τα συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και κυρίως να επανιδρυθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ ως ο κατεξοχήν οργανισμός πιστοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης.

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το σύστημα πιστοποίησης των φορέων κατάρτισης εντάσσοντας ουσιαστικά, ποιοτικά και εκπαιδευτικά κριτήρια. αξιολόγησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*