Συνωστισμός για τις 120 δόσεις, άνοιξε η πλατφόρμα

Οφειλές 1,6 δισ ευρώ υπολογίζεται πως ρυθμίστηκαν στα Ταμεία ως την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου με τις συνολικές εισπράξεις που μπήκαν στα ταμεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) διαμορφώνονται στα 128.3 εκ. ευρώ.

Έντονη είναι η κινητικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες με πρωταγωνιστές τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα επωφεληθούν της νέας μείωσης του επιτοκίου στο 3% από 5% προηγουμένως.

Ο μέσος αριθμός των αιτήσεων τον Αύγουστο εκτινάχθηκε στις 600 την ημέρα, από περίπου 150 που υποβάλλονταν στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής της ρύθμισης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής

Η προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση θα κλείσει στις 30 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στελέχη των Ταμείων με μακρόχρονη εμπειρία, αλλά και νομικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών των πολλών τελευταίων ετών χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετική ευκαιρία» τη ρύθμιση των 120 δόσεων με επιτόκιο 3%.

Από την άποψη αυτή εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 30/9, θα υπάρξει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον κυρίως από τους ελευθέρους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ.

Οι προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στις 120 δόσεις είναι οι εξής:

-Τακτοποίηση σε έως και 120 δόσεις με επιτόκιο 0% αν το χρέος είναι μέχρι 3000 ευρώ και επιτόκιο 3% αν το επιτόκιο είναι πάνω από 3000 ευρώ. Όσοι μπουν σήμερα στην πλατφόρμα, θα εξασφαλίσουν αυτόματα αυτά τα επιτόκια. Αλλά και όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση, δεν θα χρειαστεί κάποια ενέργεια καθώς η προσαρμογή θα γίνει χωρίς να χρειαστεί καινούργια αίτηση.

-Προπληρωμή μέρος του χρέους και ταυτόχρονα να διαγραφή προσαυξήσεων. Για να γίνει αυτό αρκεί να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση και να καταβληθεί το ποσό της προκαταβολής μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Έτσι, όποιος προπληρώσει 1000 ευρώ, θα έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να διαγράψει προσαυξήσεις 1000 ευρώ. Στη συνέχεια, θα μπορεί να πληρώσει το υπόλοιπο χρέος σε έως και 120 δόσεις.

-Τακτοποίηση χρεών της επιχείρησης σε έως και 120 δόσεις χωρίς πλέον να υπάρχει κάποιος περιορισμός. Μοναδική προϋπόθεση είναι το χρέος να μην ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Αυτό από μόνο του «κόβει» μόνο 70-80.000 οφειλέτες από το σύνολο των 3,7 εκατομμυρίων. Όσες επιχειρήσεις είχαν ήδη μπει στη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν σε έως και 36 δόσεις, θα μπορούν να κάνουν την καινούργια αίτηση από την επόμενη εβδομάδα.
Αν κάποιος έχει ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση, μπορεί από τώρα να ζητήσει την έκδοση βεβαίωσης που θα την προσκομίσει στην τράπεζα για να του αποδεσμεύσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*