Ν. Μηταράκης: Στον 3ο πυλώνα ο ασφαλισμένος θα μπορεί να λαμβάνει προαιρετικά ιδιωτική ασφάλιση

Για τη διαδικασία ψηφιακής καταγραφής ενσήμων, την άμεση συνταξιοδότηση αλλά και τη δυνατότητα προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης των εργαζομένων μίλησε σήμερα ο  υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του στον «Alpha 98.9» ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων και η έλλειψη ηλεκτρονικής καρτέλας των ασφαλισμένων ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να γίνει ο επανυπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης.

Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων είπε πως είναι απαράδεκτο οι πολίτες, αυτήν τη στιγμή, να πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται.

Το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό καθώς και η ολοκλήρωση του συστήματος «Άτλας», που έχει στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το 90% των συντάξεων να εκδίδονται αυθημερόν, με το 1/3 να έχει υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2020.

«Κάτι που δεν έχω αναφέρει ξανά και θα ήθελα να το πω σε αυτό το σημείο, είναι πως, πριν ακόμα και από την ολοκλήρωση του συστήματος “Άτλας”, έχουμε σαν στόχο να ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση των κανόνων απονομής των συντάξεων.

Η ψηφιακή ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου σημαντική, προκειμένου ο κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει τι δικαιούται και πότε» δήλωσε ε ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά με το νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση μέσα στο 2019, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος προσαρμογής, το οποίο θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή του συστήματος στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Με το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κάθε εργαζόμενος πλέον θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει διασφαλισμένος στο όνομά του. Η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος και τη δυνατότητα μίας προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης.

Έτσι, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα θα επιτυγχάνεται η διάχυση του κινδύνου, που θα μπορούσε να προκύψει, εξαιτίας μίας πιθανής δημοσιονομικής κρίσης ή μίας δημογραφικής κρίσης, που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*