Η επικουρική ασφάλιση, ο ατομικός κουμπαράς…και ο ελκυστικός 2ος πυλώνας

του Βάιου Κρόκου

Με εντατικούς ρυθμούς αναμένονται οι προσπάθειες και οι διαβουλεύσεις, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου – όπως οριοθετήθηκε χρονικά – για την ομάδα εργασίας που θα υποβάλει προτάσεις για το νέο υποχρεωτικό σύστημα συμπληρωματικής ασφάλισης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η νέα ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από διάφορα μέλη με γνώση του αντικειμένου και με εκπροσώπηση φυσικά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, καλείται να καταθέσει, να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει το πλαίσιο για τις μεταβολές στην επικουρική ασφάλιση.

Το αποτέλεσμα θα παραδοθεί στον υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και θα ακολουθήσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Το πνεύμα και το ύφος του νέου συστήματος θα στηριχτεί από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όπως έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό: ” … θα υπάρχει η κύρια συνταξιοδοτική αμοιβή, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και κατανεμητική, ενώ η νέα συμπληρωματική σύνταξη θα έχει η λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμείνουν στο δικό του όνομα”, σημείωνε πρόσφατα ο κ. Μηταράκης.

Ο νέος αυτός φορέας επαγγελματικού τύπου, με την λογική του προσωπικού κουμπαρά, θα υπαχθεί στην ήδη υπάρχουσα, δημόσια, ενιαία αμοιβή ασφαλίσεων και ενιαίων παροχών.

Στόχος, όπως είχε επισημάνει ο κ. Ν. Μηταράκης, είναι η σύνταξη των νέων εργαζομένων να μην επηρεάζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα το συνταξιοδοτικό: το δημογραφικό και το δημοσιονομικό .

Πέραν αυτού, ο τρόπος καθορισμού της τελικής σύνταξης δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στις ασφαλιστικές παροχές, αλλά και στην απόδοση του ασφαλισμένου χαρτοφυλακίου.

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε θέσει τα θεμέλια της δημόσιας διάσκεψης για ουσιαστικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη σταδιακή μετάβαση προς τους 3 πυλώνες. Φυσικά, απαιτούνται πολλά βήματα και σωστές τεχνικές παρεμβάσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Οι πρώτες προσπάθειες στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων φαίνεται να λαμβάνουν σάρκα και οστά. Γιατί όμως το καθιστά ο 2ος πυλώνας πλέον πιο ελκυστικός ;

Όπως σημείωνε πρόσφατα η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες:

-Η αδυναμία πλέον του διανεμητικού συστήματος του πρώτου πυλώνα αποτελεί πλέον σημαντικό ζήτημα καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Η μη έγκαιρη ενίσχυση του 1ου από τον 2ο πυλώνα οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και συνοχής με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση κρατικών παρεμβάσεων και εγγυήσεων.

-Οι σαρωτικές ενοποιήσεις του Ν. 4387/2016 δημιουργούν μια ιστορική μεταστροφή από την «κοινωνική ασφάλιση» (κοινωνική ασφάλιση), η οποία λαμβάνει υπόψη την επαγγελματική διαφοροποίηση και την εισοδηματική εργασία, στην «κοινωνική ασφάλιση» (κοινωνική ασφάλιση), η οποία λαμβάνει υπόψη τις κινδύνους και επιδιώκει την παροχή μιας διεπαγγελματικής και αδιαφοροποιητικής προστασίας για όλους. Η μετατόπιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης επί του εισοδήματος από την εργασία.

-Η πρωτοφανής κρίση στη χώρα μας καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συσσώρευση πόρων και την κατεύθυνση των παραγωγικών εγχώριων επενδύσεων με στόχο άμεσες και θετικές επιδράσεις στο ΑΕΠ, τα εισοδήματα και την απασχόληση.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*