Μπαράζ ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία

Νέες εντατικές προσπάθειες με καθολικούς, επιτόπιους και στοχευμένους ελέγχους πραγματοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε όλη τη χώρα με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας.

Στη τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτσης επανέλαβε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου και μία από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου.

Ακολούθως αποφασίστηκε:

α. Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ώστε να εντοπισθούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

β. Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων μέχρι 31.10.2019 με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000 με έμφαση στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:

-Παράλιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας Αττικής

-Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο Θάσο και Ικαρία

-Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλλόνησος, Σκύρος)

-Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια,

-Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη,

-Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος)

-Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλλα, Ελούντα, Μάλια,

-Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι,

-Γούβες, Πάνορμο, Βάϊ, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς)

-Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς)

-Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας),

-Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων που έδωσε ο υπουργός Εργασίας με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο και διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του Ε.Φ.Κ.Α., μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Όπως αναφέρεται, τέλος, τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. παρακολουθούν συνεχώς και στηρίζουν το έργο των Επιθεωρητών των Π.Ε.Κ.Α. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μια διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση.

Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μιας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας με επίκεντρο το σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*