Απόφαση Α.Π. για σύμβαση μικτής ασφάλισης αυτοκινήτου: Υποχρεωμένες για πλήρη ενημέρωση οι ασφαλιστικές

Υποχρεωμένες να ενημερώνουν με ακρίβεια τους πελάτες τους για τους κρίσιμους όρους που εμπεριέχονται στα συμβόλαιά τους είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος. Με την απόφαση κρίθηκε άκυρος και καταχρηστικός γενικός όρος συναλλαγής που εμπεριέχονταν σε σύμβαση μικτής ασφάλισης αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, με τον επίμαχο όρο εξαιρούνταν από την κάλυψη των ιδίων ζημιών του αυτοκινήτου στην περίπτωση οδήγησής του από οδηγό ηλικίας κάτω των είκοσι 25 ετών. Όμως, ο όρος αυτός, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ήταν σχεδόν αδύνατον να διαβαστεί από τον ιδιοκτήτη του οχήματος καθώς ήταν διατυπωμένος στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου με πολύ μικρά γράμματα, κατά πολύ μικρότερα από αυτά του υπόλοιπου κειμένου.

Η απόφαση εκδόθηκε από το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και αφορά σε 23χρονο οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος από δική του υπαιτιότητα (έλλειψη προσοχής) έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε μαντρότοιχο επαρχιακής οδού. Από την πρόσκρουση το όχημά του υπέστη σοβαρές ζημιές, τις οποίες για να αποκαταστήσει δαπάνησε αρκετά μεγάλο ποσό.

Η ασφαλιστική του εταιρεία αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα της επισκευής του αυτοκινήτου, επικαλούμενη όρο της μεταξύ τους συναφθείσας ασφαλιστικής σύμβασης, σύμφωνα με τον οποίο, «σε περίπτωση ατυχήματος επερχομένου όταν το ασφαλισμένο όχημα οδηγείται από οδηγό που δεν έχει συμπληρώσει το 25° έτος της ηλικίας του, η εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη της για καταβολή αποζημίωσης».

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η πλευρά του 23χρονου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο συγκεκριμένος όρος, ο οποίος εισάγει εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη λόγω ηλικίας, είναι καταχρηστικός και πρέπει να ακυρωθεί. Ο ισχυρισμός αυτός έγινε δεκτός από το Εφετείο το οποίο έκρινε άκυρο ως καταχρηστικό τον όρο και στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο.

Με πληροφορίες από το lawandorder.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*