ΙΟΒΕ: Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται αισθητά μετεκλογικά

Τα πρώτα θετικά μετεκλογικά αποτελέσματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης κινείται έντονα ανοδικά τον Ιούλιο, στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008.

Στον αντίποδα, ήπια πτώση του οικονομικού κλίματος καταγράφεται σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο υποχώρησε στην Ευρωζώνη κατά 0,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες όπως και στην ΕΕ (μείωση κατά 0,3 μον.) που διαμορφώθηκε στις 102,0 μονάδες.

Όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες – που εντάσσεται ο ασφαλιστικός κλάδος –  ο σχετικός δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) υποχωρεί αισθητά τόσο στην ΕΕ (+10,5 από +15,6 μον. στην ΕΕ) όσο και στην Ευρωζώνη (+10,1 μον. από +14,7).

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο εξασθενούν έντονα.

Πιο αναλυτικά, πτωτικά κινείται ο δείκτης προσδοκιών στους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (χωρίς Τράπεζες), στις 124,6 (από 138,8) μονάδες, σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τα περυσινά (111,8 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίζονται αισθητά, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης (+24 από +38 μον. το σχετικό ισοζύγιο και +10 μονάδες από +33 αντίστοιχα).

Σχετικά με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, ο δείκτης κινείται πτωτικά στις +43 (από +48) μονάδες, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση (στις +29 από +33 μον. με το ισοζύγιο). Στις προσδοκίες για τις τιμές, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθερότητα, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ανεμπόδιστη λειτουργία κινείται σταθερά στο 10%, με το 72% να αναφέρει την ανεπαρκή ζήτηση ως  σημαντικότερο πρόσκομμα λειτουργίας.

Επιστροφή στην Ελλάδα – Ευοίωνα μηνύματα

Βελτίωση των προσδοκιών σημειώνεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως, Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου. Καθώς πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα είναι φανερό ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων είναι θετική.

Αυτό συμβαίνει βέβαια συστηματικά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών. Ήδη, έχουν καταγραφεί σε προγραμματικό επίπεδο και οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα και θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες στο επόμενο διάστημα. Βέβαια, η έρευνα καταγράφει μεν προσδοκίες από την πλευρά των πολιτών, αλλά και περισσότερο απτούς ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από την πολιτική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο βαθμό

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρουσίασαν μικρή μεταβολή.
  • στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα μεταβλήθηκαν σημαντικά, όπως επίσης οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, όπως και τα αποθέματα.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται περαιτέρω, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται μεν, αλλά ηπιότερα
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους βελτιώνονται, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, όπως επίσης και οι προβλέψεις για την ανεργία.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*