Κύπρος: «Καμπάνα» για ασφαλιστική απάτη ύψους 15.000 ευρώ

Το Εφετείο της Κύπρου επικύρωσε την ποινή φυλάκισης των 15 μηνών που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο σε ξένο υπήκοο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το 2014 και εντός 4 μηνών εξέδωσε συνολικά 64 ασφαλιστήρια συμβόλαια για οχήματα, τριών διαφορετικών ασφαλιστικών εταιρειών, εξαπατώντας ουσιαστικά τους ασφαλιζόμενους.

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» ενώπιον του δικαστηρίου παραδέχθηκε ενοχή σε σωρεία κατηγοριών για κυκλοφορία πλαστών εγγράφων και για αδικήματα κατά παράβαση του νόμου που διέπει την άσκηση ασφαλιστικών εργασιών. Στην υπόθεση εμπλεκόταν ακόμα ένα πρόσωπο το οποίο διέφυγε τη σύλληψηςενώ από τις έρευνες της Αστυνομίας διαφάνηκε ότι με παράνομο και δόλιο τρόπο αποσπάστηκε από πολίτες ποσό περίπου €15.000. Το παράπονο του καταδικασθέντος ήταν ότι η συνολική ποινή των 15 μηνών φυλάκισης ήταν έκδηλα υπερβολική. Το Εφετείο δεν ασπάστηκε τη θέση αυτή.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι σοβαρά, χρήζουν αποτροπής, ενέχουν το στοιχείο του δόλου και της ανεντιμότητας και αποσκοπούν στην αποκόμιση οικονομικού οφέλους εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, όπως ορθά παρατήρησε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συναλλαγές αυτού του είδους πλήττουν το αίσθημα ασφάλειας στις δοσοληψίες και ως εκ τούτου απαιτείται η αυστηρή αντιμετώπισή τους». Υπεδείχθη περαιτέρω ότι «η σοβαρότητα των αδικημάτων φαίνεται και από την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης 14 ετών, η οποία προνοείται για κάποια από αυτά.  Συμπεριφορές όπως αυτή του εφεσείοντα υπονομεύουν την αξιοπιστία και το κύρος των συναλλαγών και, σύμφωνα με τη νομολογία, επιβάλλεται η επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών». Επικυρώνοντας τις επιβληθείσες ποινές το Εφετείο ανέφερε ότι «όχι μόνο το πρωτόδικο δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν του και έδωσε τη δέουσα βαρύτητα σε όλους τους σχετικούς παράγοντες, αλλά και ότι υπήρξε ιδιαίτερα επιεικές προς τον εφεσείοντα, επιβάλλοντας τις προαναφέρομενες ποινές. Η συνολική ποινή των 15 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα κατ΄ ουδένα τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ως έκδηλα υπερβολική, όπως ισχυρίζεται ο εφεσείων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*