ECTAA: Οι αεροπορικές κινδυνεύουν με πτωχεύσεις

της Έλενας Ερμείδου

Μετά το ρεκόρ πτωχεύσεων αεροπορικών εταιρειών, ιδιαίτερα κατά το 2017, η ECTAA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας των Ευρωπαίων ταξιδιωτών από την αφερεγγυότητα των αεροπορικών εταιρειών.

Οι κατά σειρά πτωχεύσεις των Air Berlin, Monarch Airlines, NIKI, τελευταία και της Germania, άφησαν πολλούς επιβάτες «στον αέρα», χωρίς οι τελευταίοι να μπορούν ρεαλιστικά να εγείρουν σοβαρές απαιτήσεις για αποζημιώσεις για εισιτήρια που τελικά δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Περισσότεροι από 110.000 επιβάτες έμειναν σε ξένα αεροδρόμια μετά την αιφνίδια ανακοίνωση, ενώ 750.000 ακόμη δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν με τα εισιτήρια που είχαν ήδη αγοράσει για τη Monarch Airlines.

Τουλάχιστον 180.000 επιβάτες που είχαν εκδώσει εισιτήρια σε πτήσεις που τελικά ακυρώθηκαν με την Air Berlin δεν αποζημιώθηκαν. Συνολικά 410.000 κρατήσεις με τη ΝΙΚΙ (210.000 μέσω τουριστικών γραφείων και 200.000 απευθείας κρατήσεις) ακυρώθηκαν.

Οι πτωχεύσεις απέδειξαν ότι οι επιβάτες που δεν είχαν εισιτήριο από οργανωμένο γραφείο δεν μπόρεσαν να λάβουν αποζημίωση για τα εισιτήρια με βάση τον Κανονισμό 261/2004.

Η ECTAA, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μελλοντικές πτωχεύσεις, έχει ζητήσει από την Κομισιόν οι αεροπορικές εταιρείες να καταβάλλουν εγγυήσεις για την οικονομική φερεγγυότητα, όπως ακριβώς ισχύει και για τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους tour operators.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*