«Καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή: Σε δίνη οι μεγαλουπόλεις παγκοσμίως

Η περίπτωση της Χαλκιδικής αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα εκδήλωσης ακραίων καιρικών συνθηκών – εν μέσω καλοκαιριού – που οι επιστήμονες συνδέουν με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Επτά θύματα και ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής ζημιές είναι το αποτέλεσμα της κακοκαιρίας που έπληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης την ευρύτερη περιοχή και για τον λόγο αυτό βρίσκονται επί ποδός όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο διάλογος ανάμεσα σε ερευνητές, περιβαλοντολλόγους, ανεξάρτητες Αρχές, ασφαλιστές, πολιτικούς κ.ο.κ. που έχει ανοίξει εδώ και καιρό θα πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις που να μπορούν να περιορίσουν την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων που έχουν αποδειχθεί φονικά και εξαιρετικά ζημιογόνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη επιστημόνων σχετικά με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής εάν δεν ληφθούν άμεσα δράσεις.

«Άγνωστες κλιματικές συνθήκες» έως το 2050 θα βιώσει το 1/5 των μεγαλοπόλεων παγκοσμίως, προειδοποιούν οι επιστήμονες, την ώρα που η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους ξηρασίας και πλημμυρών.

Ερευνητές Κλίματος στο Crowther Lab, ερευνητικό κέντρο με έδρα το ETH της Ζυρίχης ( Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας), ανέλυσαν τα δεδομένα 520 πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους όλες τις πρωτεύουσες και τα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου.

Εξετάζοντας τις κλιματικές συνθήκες που ισχύουν σήμερα στις πόλεις αυτές -περιλαμβανομένων των δεδομένων της βροχόπτωσης και εποχικά χαρακτηριστικά- οι επιστήμονες προβλέπουν τι μπορεί να συμβεί εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά μισό βαθμό, πλησιάζοντας τον 1,5 βαθμό Κελσίου που έχει τεθεί ως στόχος από την Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δείχνει ότι το 22% τω πόλεων θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες προς το 2050, όπως περισσότερες περιόδους ξηρασίας και μουσώνων, δήλωσε ο Ζαν Φρανσίς-Μπαστέν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση.

«Πρόκειται για μία αλλαγή των κλιματικών συνθηκών που είναι πιθανόν να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών και ακραίας ξηρασίας. Πρόκειται για άγνωστες συνθήκες» είπε.

Περί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται ότι θα ζει σε αστικές περιοχές προς το 2050, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Όμως πολλές πόλεις, ειδικά στις φτωχότερες χώρες, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, ανάμεσά τους μεγάλους και ολοένα αυξανόμενους πληθυσμούς των παραγκουπόλεων, που στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από κλιματικές καταστροφές.

Στην Συμφωνία του Παρισιού, η οποία έχει επικυρωθεί από 185 χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί για την διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και καταβάλλουν προσπάθειες να πιάσουν τον στόχο του +1,5 βαθμού.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας στο +1,5 βαθμό Κελσίου θα εξασφαλίσει την αποφυγή οικονομικών απωλειών ύψους 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2050.

Οι επιστήμονες του Crowther Lab δηλώνουν ότι η μελέτη του, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση των πιθανών μεταβολών των κλιματικών συνθηκών στις μεγάλες πόλεις εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Δείχνει ότι το 77% των πόλεων που εξετάσθηκαν θα αντιμετωπίσουν δραματικές αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες στον ορίζοντα του 2050.

Διαβάστε επίσης:

Φονική κακοκαιρία – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

και

Συμμαχία ασφαλιστών-ΟΗΕ στη διαχείριση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*