Π. Νικολάου,Υδρόγειος: Πλέγμα λύσεων στον τουρισμό

Για τις νέες τάσεις, αλλά και για τους νέους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τουρισμό, μιλά σε συνέντευξή στο iw του ο εμπορικός διευθυντής της Υδρογείου Ασφαλιστικής, κ. Πάνος Νικολάου.

Ο τελευταίος κατηγοριοποιεί τους κινδύνους, παρουσιάζοντας εν συντομία τις δυνατότητες κάλυψης που μπορεί να έχει μια ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και ένα ταξιδιωτικός πράκτορας, όπως και ένας μεμονωμένος ταξιδιώτης.

συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

Ο τουρισμός περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας, άθλησης. Συνθέτουν ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να φτάνει και το 20%. Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο των ασφαλειών;

Αδιαμφισβήτητα, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η οποία συμπαρασύρει κι άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως ο κλάδος των ασφαλειών, των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου κ.τ.λ.

Όσο μεγαλώνει το κομμάτι του τουρισμού τόσο διευρύνεται ή εξειδικεύεται και η ασφαλιστική δραστηριότητα.

Η ανάπτυξη του τουρισμού δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις σε ακίνητα, εξοπλισμό, τεχνολογίες ή υπηρεσίες, και η ασφαλιστική βιομηχανία έρχεται να καλύψει και να προφυλάξει αυτές τις επενδύσεις ή τους ανθρώπους που τις στηρίζουν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προδιαγράφονται νέες τάσεις και νέες προοπτικές, νέοι κίνδυνοι στην αγορά ασφαλειών;

Εργατικό δυναμικό, ακίνητη περιουσία, κινητή περιουσία μπορούν να απειληθούν από πλήθος κινδύνων. Αστικές ευθύνες και επαγγελματικές ευθύνες καραδοκούν να στερήσουν από την επιχείρηση κεφάλαια ή τη φήμη της. Διακοπή της δραστηριότητας συνεπεία κάποιου κινδύνου μπορεί να συμβάλει στην οριστική παύση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Σε όλα αυτά ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να παρέχει αξιόπιστες λύσεις, που προστατεύουν και εξασφαλίζουν το παρόν και το μέλλον των τουριστικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι εξελίξεις δημιουργούν νέες ανάγκες, που υποδεικνύουν νέες λύσεις, νέες κατευθύνσεις, στις οποίες ο ασφαλιστικός κλάδος προσαρμόζεται και απαντά ταχύτατα, με νέα προϊόντα.

Ένα από τα προϊόντα που προέκυψαν λόγω των εξελίξεων είναι η κάλυψη αστικής ευθύνης από βραχυχρόνιες μισθώσεις, και η Υδρόγειος Ασφαλιστική ήταν από τις πρώτες εταιρείες που δημιούργησαν εξειδικευμένο συμβόλαιο για τις μισθώσεις τύπου Airbnb.

Το συμβόλαιο αυτό καλύπτει την αστική ευθύνη του διαχειριστή ακινήτου που ενοικιάζει σε τρίτους (σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού) για σωματικές βλάβες και/ή υλικές ζημιές που τυχόν συμβούν στους ενοικιαστές μέσα στον χώρο της κατοικίας και του περιβάλλοντα αυτής χώρο, ή που θα προέρχονται από αυτή.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα να ασφαλιστεί και το ίδιο το ακίνητο μέσα από τον κλάδο περιουσίας, ώστε να προστατευτεί πλήρως η εν λόγω δραστηριότητα.

Τι προϊόντα ασφάλισης ξενοδοχείων υπάρχουν; Πώς κατηγοριοποιούν τους κινδύνους, ποιες είναι οι διαδικασίες ανάληψης και εκτίμησης κινδύνων, τι λύσεις προσφέρουν (έκταση καλύψεων, απαλλαγές, εξαιρέσεις);

Όσον αφορά τα πιο «κλασικά» προϊόντα ξενοδοχείων, η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει δύο εξειδικευμένα προγράμματα για μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που προσφέρουν κάλυψη για όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την επιχείρηση.

Παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης της αστικής ευθύνης της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συμπεριλαμβάνει την πολύ σημαντική επέκταση για τροφική δηλητηρίαση σε όλες τις υπηρεσίες εστίασης της μονάδας (εστιατόρια, μπαρ, κ.τ.λ.).

Προαιρετικά, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης του σεισμού αλλά και της απώλειας κερδών συνεπεία καλυπτόμενου κινδύνου, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, και πέραν των τυποποιημένων προγραμμάτων, η Υδρόγειος Ασφαλιστική μπορεί, σε συνεννόηση με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή και τον πελάτη, να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο συμβόλαιο, ώστε προϋποθέσεις ασφάλισης, καλύψεις και απαλλαγές να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε πελάτη.

Πότε είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των tour operators;

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει εξειδικευμένο προϊόν για την κάλυψη της επαγγελματικής αστικής ευθύνης των tour operators, η οποία είναι υποχρεωτική από τον Νόμο όταν ο τουριστικός πράκτορας παρέχει οργανωμένα ταξίδια σύμφωνα με το ΠΔ 7/2018. Το συμβόλαιο παρέχει κάλυψη γενικής αστικής ευθύνης, οικονομικών απωλειών, αφερεγγυότητας και επαναπατρισμού λόγω πτώχευσης.

Τι καλύψεις μπορεί να πάρει ένας μεμονωμένος ταξιδιώτης που ταξιδεύει για λόγους επαγγελματικούς;

Μιλώντας για το ευρύτερο πλαίσιο της τουριστικής βιομηχανίας, θα πρέπει να αναφερθούμε και στους ιδιώτες που ταξιδεύουν μεμονωμένα, αγοράζουν μόνο ένα εισιτήριο ή κλείνουν μόνο ένα ξενοδοχείο. Και εκεί ο ασφαλιστικός κλάδος δίνει το «παρών» με εξειδικευμένα προγράμματα.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει τρία προγράμματα ασφάλισης που καλύπτουν μεμονωμένους ταξιδιώτες ή γκρουπ που ταξιδεύουν για αναψυχή σε όλον τον κόσμο.

Παροχές ατυχήματος, καλύψεις αποσκευών και πτήσεων, αλλά και προσωπική αστική ευθύνη, εξασφαλίζουν ξέγνοιαστες και ήρεμες διακοπές.

Υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης και επαγγελματικών ταξιδιών.

Τι προσόντα, τι εκπαίδευση πρέπει να έχει ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής για να πουλήσει τουριστικές ασφαλίσεις;

Τα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα και οι γνώσεις κάθε ασφαλιστικού διαμεσολαβητή καθορίζονται από τη νομοθεσία, όπου, ειδικά μετά την εισαγωγή του Νόμου 4583/2018 για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, το θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει πολύ αυστηρό.

Αναφερόμαστε, λοιπόν, σε μορφωμένους επαγγελματίες, γενικότερα, άρτια καταρτισμένους, ικανούς να φέρουν εις πέρας όχι μόνο τουριστικές ασφαλίσεις, αλλά σχεδόν όλο το φάσμα των γενικών ασφαλίσεων.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική, από την πλευρά της, φροντίζει για την εκπαίδευση του δικτύου της διοργανώνοντας σεμινάρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ούτως ώστε να παρέχει την πληροφόρηση και τα «εργαλεία» που χρειάζεται ο συνεργάτης της για να αναπτύξει τις δραστηριότητές του, είτε αυτές σχετίζονται με τον τουρισμό είτε όχι.

Έτσι εξασφαλίζουμε ότι ο κάθε συνεργάτης μας θα είναι σε θέση να παρέχει τη σωστή λύση και συμβουλή στον πελάτη του, αξιοποιώντας την ποιότητα των υπηρεσιών μας και την ποικιλία των προϊόντων μας.

Aναδημοσίευση από το Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*