Απειλούνται και οι «γίγαντες» της οικονομίας

(Μέρος Α)

της Έλενας Ερμείδου

Ο τουρισμός συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 20%, στην απασχόληση 20%, ενώ την τελευταία τριετία στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ.

Από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ. Αν και ο κλάδος είναι υπερφορολογημένος, κατάφερε στα χρόνια της κρίσης να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, να στηρίξει και να βγάλει την ελληνική οικονομία από την εσωστρέφεια.

Σε μεγάλο βαθμό, ο τουρισμός εξαρτάται και από τις διεθνείς εξελίξεις. Το θετικό οικονομικό κλίμα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες στην Ελλάδα βοήθησε σημαντικά στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από το 2012 και μετά.

Ωστόσο, αυτά τα ευνοϊκά δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία δεν προβλέπεται να διατηρηθούν στα ίδια θετικά επίπεδα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ και τις δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου, Γιάννη Ρέτσου, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, τον Ιούνιο.

Η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε φάση αβεβαιότητας και επιβράδυνσης. Αυτή η επιβράδυνση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις προηγμένες οικονομίες και στους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, στη ζώνη του ευρώ, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit.

Μιλάμε, δηλαδή, ξεκάθαρα για επιδείνωση στις χώρες από τις οποίες προέρχεται η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών της χώρας μας. Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, ο τουρισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει σε ένα διεθνές περιβάλλον, θα πρέπει να βαδίσει με ένα εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τη δεκαετία του 2020.

Έτσι, το γεγονός ότι ο κλάδος είναι πανίσχυρος δεν σημαίνει ότι δεν απειλείται από κινδύνους. Ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι πιθανές μεταβολές του τουριστικού ρεύματος και των εισπράξεων από τις παραδοσιακές, καθιερωμένες αγορές, και ο δεύτερος το υπερφορολογημένο και, άρα ανελαστικό, περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως και οι κίνδυνοι που δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά να προληφθούν, ή αν επέλθουν, να αντιμετωπιστούν.

Ο τουρισμός περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, ξενοδοχεία, εστίαση, υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ατομικά ταξίδια, γιότινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όλες αυτές οι υπηρεσίες καλούνται να λειτουργούν αρμονικά και ενίοτε συνδυασμένα με ένα οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον αρκετά πιο αυστηρό, σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, θα πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν καθημερινά ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.

Ρόλο-«κλειδί» στην πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση των αντίξοων καταστάσεων έχουν οι ασφάλειες.

Αναδημοσίευση από το Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*