Στο μικροσκόπιο οι μισθοί των εργαζομένων των ασφαλιστικών

Της Ελενας Ερμείδου

Υπέρ της εργοδοσίας γέρνει η ζυγαριά για το ύψος των μισθών των εργαζομένων σε ασφαλιστικές τονίζει η ΕΑΣΚ, επιχειρηματολογώντας κατά των συνδικαλιστών δράσεων όλων των κομμάτων σε ό,τι αφορά την  διαπραγμάτευση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία σύμβαση όπως τονίζει η ΕΑΣΚ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Σημείο αναφοράς, μεταξύ άλλων της ΕΑΣΚ ότι ο κλάδος των ασφαλειών έχει γυρίσει εδώ και χρόνια σε κερδοφορία η οποία στα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ραγδαία. 

Η ΕΑΣΚ υπογραμμίζει ότι ο ΟΜΕΔ αποδέχεται σημαντικές αξιώσεις των εργοδοτών, οι οποίες ζητούν να μειωθεί το ύψος των επιστημονικών επιδομάτων, να καταργηθούν τα επιδόματα ξένης γλώσσας, ταμείου, θέσης κ.ά. Μειώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στις ασφαλιστικές – θυγατρικές τραπεζών», εξισώνοντας τους μισθούς προς τα κάτω. Στο περιθώριο φαίνεται να μπαίνουν ενοικιαζόμενοι και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου.

Αυτό που ωστόσο πρέπει να καταλάβουν οι πάντες αναφέρει η ΕΑΣΚ είναι οι στοχεύσεις των εργοδοτών του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι η « ΕΑΕΕ προσήλθε στον «διάλογο» με πρόταση που ουσιαστικά θα εξίσωνε τον κλαδικό με τον κατώτατο μισθό, θα εξαφάνιζε το επίδομα πολυετίας και γενικώς θα άφηνε καθηλωμένο το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου σε εξευτελιστικά επίπεδα, μέχρι τα βαθιά γεράματα, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας».

Παραθέτοντας ως ανωτέρω τον πίνακα, η ΕΑΣΚ σημειώνει ότι «οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για την κλαδική ΣΣΕ θα έφερναν, σε σχέση με την προηγούμενη κλαδική σύμβαση, μειώσεις μέχρι και 70%, προσθέτοντας όλα αυτά σε έναν κλάδο που έχει επιστρέψει εδώ και χρόνια σε σταθερή ετήσια κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων και η οποία αναμένεται ν’ αυξηθεί ακόμη πιο ραγδαία λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζει το δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης

Επιχειρηματολογώντας κατά των πολιτικών κομμάτων συμπληρώνει: «Αυτή είναι λοιπόν η περίφημη «επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ» που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία «αντιπαρατίθεται» με τη ΝΔ». .. Συμπληρώνοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, η πλειοψηφία της ΟΑΣΕ μετά την απόρριψη της πρότασης μεσολάβησης από τους εργοδότες, προσανατολίζεται να προσφύγει στην διαιτησία του ΟΜΕΔ, δέχεται δηλαδή να μπει χωρίς καμία προσπάθεια κινητοποίησης σε νέο διάλογο γι ακόμη πιο μειωμένη κλαδική ΣΣΕ σε σχέση με αυτή που αυτή τη στιγμή προτείνει ο ΟΜΕΔ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*