Εθνική Ασφαλιστική: «Στο επίκεντρο η ανάπτυξη, και όχι η πώληση της εταιρείας»

του Βάιου Κρόκου

Ένα από τα κρισιμότερα θέματα που απασχολεί τον ασφαλιστικό κλάδο αποτελεί η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Μια υπόθεση που μετά από άγονους διαγωνισμούς, αστοχίες και κακό timing, ίσως, έχει χρονίσει.

Με τα σημερινά δεδομένα, η διαδικασία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει το περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι και εντός του 2020, ύστερα από την παράταση των δύο ετών που εξασφάλισε πέρυσι η διοίκηση της Τράπεζας από την DGComp.

Ωστόσο, για την ώρα, δεν υπάρχει ακόμα σοβαρή προσέγγιση από διεθνείς επενδυτές. Όπως είναι ευνόητο, οι συζητήσεις θα αναθερμανθούν μετά τις εθνικές εκλογές.

Αυτό είχε επισημάνει επίσης, πριν ένα μήνα περίπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας τότε πως δεν είχε ξεκινήσει τυπικά η εκ νέου διαδικασία πώλησης καθώς απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες της τράπεζας με τους αρμόδιους συμβούλους για οριστικοποιηθεί το business plan της ασφαλιστικής.

Διαβάστε: Δεν υπάρχει ακόμα σοβαρή πρόταση για Εθνική Ασφαλιστική

Η ζωή προχωρά και η Εθνική Ασφαλιστική δίνει τον δικό της ρυθμό

Οι διαδικασίες για την πώληση της εταιρείας όλο αυτό το διάστημα ήταν ένα στοιχείο έκδηλο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντός της Εθνικής Ασφαλιστικής, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό πλέον.

«Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό, ωστόσο δεν είναι πια το κυρίαρχο θέμα της καθημερινότητας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο πρόεδρος κ. Χριστόφορος Σαρδελής κατά τις ετήσιες βραβεύσεις των καλύτερων συνεργατών από το agency.

Όπως εξήγησε: «Το βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των εργασιών και η αύξηση των πωλήσεων με αγαστή συνεργασία διοίκησης, δικτύου και συνεργατών, εν μέσω έντονων προκλήσεων σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο».

Σημείωσε δε, πως το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος συνεχώς μετατοπίζεται, αν αναλογιστεί κανείς οι συνθήκες στην αγορά και οι συνήθειες των καταναλωτών μεταβάλλονται συνεχώς.

«Πρόκληση για μας είναι να συντονίσουμε τους εσωτερικούς μας ρυθμούς και για να διατηρήσουμε την ξεχωριστή μας θέση, πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όρους του μέλλοντος», τόνισε.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείο τομής για το μέλλον της εταιρείας θεωρείται ο εν εξελίξει μετασχηματισμός της εταιρείας που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή, οι 6 πυλώνες του προγράμματος και οι πάνω από επιμέρους 20 δράσεις του δημιουργούν σημαντικές δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τα άλλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής στον κόσμο που αλλάζει. Σε μια νέα ψηφιακή εποχή και αναδυόμενες κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Κανείς δεν είναι σε θέση να περιγράψει ακριβώς το μέλλον», σημείωσε, αναφερόμενος σε μελέτες που έχουν λάβει χώρα με ορίζοντα το 2030.

«Η σφοδρότητα και η συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ή οι νέες εξατομικευμένες θεραπείες με ακριβή τεχνολογία στον τομέα Υγείας είναι λίγα μόνο από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν»

Ο κ. Σαρδελής αναφέρθηκε επίσης και στις συνθήκες χαμηλών ή μηδενικών επιτοκίων που δημιουργούν επιπλέον υποχρεώσεις για τις εταιρείες ή πλήττουν τα χαρτοφυλάκια με εξασφαλισμένες αποδόσεις. Στηλίτευσε δε το γεγονός πως ενώ απαιτούνται από την αγορά νέα σύγχρονα επενδυτικά προϊόντα, η Ελλάδα παραμένει υπό καθεστώς capital controls.

Έμφαση έδωσε τέλος, στην επικείμενη ατομική πανευρωπαϊκή σύνταξη (PEPPs) η οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και θα πρέπει να διευκρινιστούν διάφορα ζητήματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε, όπως σημείωσε ο κ. Σαρδελής.

Με το ίδιο ενωτικό πνεύμα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρος Κωνσταντάς παρέθεσε τη ρήση του κορυφαίου καλαθοσφαιριστή, Μάικλ Τζόρνταν: «Το ατομικό ταλέντο κερδίζει τους αγώνες αλλά η ομαδικότητα τα πρωταθλήματα».

Παραθέτοντας τα τελευταία στοιχεία από τα μεγέθη της εταιρείας σημείωσε πως η δύναμη και το μέλλον της εταιρείας είναι τα στελέχη, οι συνεργάτες και δίκτυο του έμψυχου δυναμικού, ανεξαρτήτως τι πρόκειται να γίνει με το ζήτημα της πώλησης και του βασικού μετόχου.

«Αντέξαμε μέσα στην κρίση και παρά την λασπολογία κάποιες φόρες, παραμένουμε η εταιρεία που πρωτοστατεί» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η έννοια της ανταπόδοσης σε κοινωνία και οικονομίας είναι στο επίκεντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Διαβάστε επίσης: Η Εθνική Ασφαλιστική δίνει τον ρυθμό στην ελληνική αγορά

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην τελετή βράβευσης των κορυφαίων συνεργατών από το αποκλειστικό δίκτυο (agency). Η διοίκηση τίμησε για την προσφορά και τα αποτελέσματα τους ασφαλιστικούς σύμβουλους, Ομαδάρχες Γραφείων Πωλήσεων, συντονιστές/αναπληρωτές γραφείων πωλήσεων και Επιθεωρητές που διακρίθηκαν την περσινή χρονιά.

Τιμητική διάκριση έλαβε επίσης και η guest speaker της βραδιάς, κα Μαρία Γαζούλη, καθηγήτρια μοριακής βιολογίας με διεθνή καριέρα, 6 πατέντες και πάνω από 200 διεθνείς δημοσιεύσεις.

Κατά την ειδική παρουσίαση που πραγματοποίησε μίλησε για την εξατομικευμένη ιατρική, την επιδιόρθωση γενετικού υλικού, τα big data analysis και την τεχνητή νοημοσύνη συνδέοντας την σύγχρονη ιατρική με τις ανάγκες των ανθρώπων και τις υπηρεσίες που θα πρέπει να παρέχει και ο ασφαλιστικός κλάδος.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε επίσης και η τιμητική βράβευση που απένειμε η διοίκηση της Εθνικής ασφαλιστικής γραφείο της Μαρίας Ξουρή, που αποτέλεσε χρόνια συνεργάτης της εταιρείας και έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*