Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN στο πάνελ, με τους Αντώνη Παπαγιαννίδη, δημοσιογράφο-συντονιστή, Βασίλη Σταύρου, brand president του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και Ορέστη Ομράν, counsel - head of EU - Greek Practice DLA PIPER

Γ. Καντώρος: Ο ασφαλιστικός κλάδος προσφέρεται για μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις

Μια ξεκάθαρη θέση για το παρόν και το μέλλον της θέσης και της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην εθνική οικονομία διατυπώθηκε από τον Γιάννη Καντώρο, διευθύνοντα σύμβουλο της INTERAMERICAN, στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον 2ο InvestGR Forum, που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου αναλύθηκαν τα ευρήματα έρευνας μεταξύ 35 CEOs πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, την οποία διενήργησε η Metron Analysis με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός». Στο πάνελ σχολιασμού των ευρημάτων και σε παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου Αντώνη Παπαγιαννίδη, για τον «αιχμηρό τρόπο» με τον οποίο μπαίνει στην πολιτική συζήτηση η «απασφαλισμένη νάρκη» του ασφαλιστικού ζητήματος, ο κ. Καντώρος χωρίς περιστροφές συνέδεσε τις προϋποθέσεις περαιτέρω επενδύσεων στην Ελλάδα από πολυεθνικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς -όπως είναι και η ACHMEA, μητρική της INTERAMERICAN- με την αναγκαιότητα σοβαρών μεταρρυθμίσεων.

«Εργάζομαι σε έναν κλάδο που είναι long term investor, όπου οι εταιρείες, λόγω των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν, τοποθετούνται με ορίζοντα μιας, δύο ή τριών δεκαετιών. Μιλώντας για προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο, ας ξεκαθαρίσουμε τί είδους επενδύσεις θέλουμε να φέρουμε. Υπάρχουν funds, που μπαίνουν στην αγορά με την προσδοκία υψηλών αποδόσεων της επένδυσης σε πολύ πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα -έως πέντε το πολύ χρόνια- αναλαμβάνοντας και πολύ υψηλότερο ρίσκο. Τέτοιοι επενδυτές, έχουν δει την Ελλάδα της κρίσης ως ευκαιρία. ´Ομως, οφείλουμε να προσέξουμε και την ποιότητα των επενδυτών, προσελκύοντας αυτούς που θέτουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτού του είδους οι επενδυτές εκλογικεύουν, κατά κανόνα, περισσότερο τις προσδοκίες τους και διαθέτουν υπομονή» τόνισε ο επικεφαλής της INTERAMERICAN, υπαινισσόμενος σαφώς και τη στάση των μετόχων της εταιρείας του, που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα σε βάθος χρόνου. Επισημαίνεται ότι η ACHMEA έχει πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας εδώ και 18 χρόνια με την αγορά της INTERAMERICAN. Αυτή η πολιτική μεσομακροπρόθεσμης επενδυτικής πολιτικής ενισχύει ιδιαίτερα το στοιχείο της εμπιστοσύνης, που στην ασφάλιση είναι κρίσιμο όχι μόνο για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και της τοπικής επιχείρησης, αλλά και για τη σχέση με τον πελάτη.

´Οσον αφορά στην έννοια του μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα της επένδυσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πριν μια πενταετία, ο κ. Καντώρος υπογράμμισε ότι δεν χωρούσε ανάλογος σχεδιασμός, δεδομένου ότι η διαχείριση υπό συνθήκες capital controls γινόταν στη βάση της καθημερινότητας. Σήμερα, όπως επεσήμανε, είναι εφικτό να ανοίξει η προοπτική και για επενδυτικές κινήσεις, υπό προϋποθέσεις ανάπτυξης: «´Ομως, όχι σε μια Ελλάδα που ασθμαίνει με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% – 2%. Χρειάζονται ρυθμοί 3,5% – 4% και τούτο σημαίνει αλλαγή μείγματος πολιτικής. Ειδικά στον ασφαλιστικό κλάδο, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, μπροστά σε τρεις μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο Γιάννης Καντώρος, αναφερόμενος:

  • Πρώτον, στο θέμα των συντάξεων: «Δεν το έχουμε λύσει και θα προχωρούμε σταδιακά σε συνεχή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Το κενό που θα δημιουργηθεί, απαιτεί συμπλήρωση στη λογική του συστήματος των τριών πυλώνων».
  • Δεύτερον, στην ασφάλιση υγείας: «Αντιμετωπίζουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με τις μεγαλύτερες ηλικίες στην πυραμίδα να οδηγούν σε υψηλές ιατρικές δαπάνες. Προφανώς, η ανάγκη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κυρίως, στην πρωτοβάθμια υγεία, θα πρέπει να μάς στρέψει σε ένα νέο σύστημα – ωστόσο, με τα γνωστά υφιστάμενα budgets, που δεν θα αυξηθούν και χρειάζεται να τα διαχειριστούμε πιο ορθολογικά και αποτελεσματικά. Και βέβαια, εδώ ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική ασφάλιση μπορούν να αναλάβουν έναν ουσιαστικά συμπληρωματικό ρόλο στο σύστημα. Οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές, διεθνώς, είναι γνωστές».
  • Τρίτο θέμα, οι φυσικές καταστροφές: «Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, ενώ η κλιματική αλλαγή αλλάζει και τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο για ζημιές από πλημμύρες και ακραία φυσικά φαινόμενα».

Στους τρεις προαναφερόμενους τομείς, ο διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN διαβλέπει την αναγκαιότητα δραστικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, με τους Πάνο Τσακλόγλου, καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Σταύρου, brand president του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Agata Jakoncic, managing director της MSD GREECE αριστερά και τους Αντώνη Παπαγιαννίδη, δημοσιογράφο και Ορέστη Ομράν, counsel – head of EU – Greek Practice DLA PIPER, δεξιά.

Το 2ο InvestGR Forum, στο οποίο η INTERAMERICAN ήταν μεταξύ των χορηγών για δεύτερη χρονιά,  βασίστηκε στην ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας για τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό. Από τα στοιχεία της έρευνας, πρόεκυψε βελτίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που οφείλεται κυρίως στην αντίληψη εξόδου της Ελλάδος από την οικονομική κρίση. Εντοπίστηκαν ως πιο ελκυστικοί τομείς ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές, το real estate, ενώ αξιολογήθηκαν ως ανασταλτικοί παράγοντες επενδύσεων το διοικητικό περιβάλλον του δημοσίου, το φορολογικό πλαίσιο, η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης, η περιορισμένη έρευνα και καινοτομία. Μόνο ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογήθηκε από τους CEOs σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το γεγονός ότι οι επικεφαλής των πολυεθνικών επιχειρήσεων τοπικά έχουν σταθερά πιο θετική εκτίμηση για την Ελλάδα, ως επενδυτικό προορισμό, σε σχέση με την εντύπωση που υπάρχει στις έδρες των επιχειρήσεών τους – στις μητρικές εταιρείες, τους καθιστά εν δυνάμει «πρεσβευτές» τις χώρας μας στο εξωτερικό προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η εντύπωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*