Οι ασφαλιστές πολλών ταχυτήτων…και το «κράτος των Αθηνών»

του Βάιου Κρόκου

Πολλά παραμένουν τα «αγκάθια» στον τομέα της διαμεσολάβησης και των ασφαλιστών. Η πολυετής οικονομική κρίση, ο έντονος ανταγωνισμός από τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι παραδοσιακοί και αναδυόμενοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι σε κοινωνία, οικονομία και επιχειρήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η οδηγία IDD, το νέο θεσμικό πλαίσιο, η επανεκπαίδευση και τα νέα προϊόντα αποτελούν σημαντικά «εργαλεία» δουλειάς σίγουρα για κάθε ασφαλιστή, ωστόσο απαιτείται ακόμα πολύς δρόμος.

Μια σημαντική ειδοποιός διαφορά, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η οποία αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, πολλοί ασφαλιστές λειτουργούν με «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και δημιουργείται έτσι ένα φαινόμενο ασφαλιστών «πολλών ταχυτήτων».

Για παράδειγμα, θα είναι το ίδιο ωφελημένος ένας ασφαλισμένος που έχει το ίδιο νοσοκομειακό πρόγραμμα, με ίδια τιμή και καλύψεις όταν ζει στην Αθήνα, την Ρόδο ή την Κομοτηνή; Όταν οι επιλογές νοσοκομείων και οι υπηρεσίες άμεσης περίθαλψης σε Αθήνα ή άλλα αστικά κέντρα  είναι πολλαπλάσιες σε σχέση μια απομακρυσμένη περιοχή στην επαρχία; Πως θα πείσει ο ασφαλιστής τον πελάτη ότι το εν λόγω προϊόν έχει την ίδια αξία και τις ίδιες απτές υπηρεσίες, εν τέλει, ανεξαρτήτως περιοχής;

Αρκετοί διατείνονται πως λύση μπορεί να βρεθεί μέσω διαφορετικής τιμολόγησης όπως γίνεται στον κλάδο αυτοκίνητου με χαμηλότερα ασφάλιστρα στην επαρχία ή σε άλλες περιπτώσεις με τους Ταχυδρομικούς Κώδικες (π.χ υψηλότερη τιμή στα «ταραχώδη» Εξάρχεια). Ίδωμεν..

Αυτό και πολλά άλλα απασχολούν τον κλάδο τα οποία τίθενται επί τάπητος στις καθημερινές ασφαλιστικές εργασίες. Υπενθυμίζεται πως χρήσιμα συμπεράσματα και δράσεις για την επόμενη μέρα έλαβαν χώρα στην πρόσφατη 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, όπου διατυπώθηκαν θέσεις ώστε να υπάρξει μια «ενιαία φωνή» για την επόμενη μέρα της αγοράς.

Οι «νέες προκλήσεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση» απασχόλησαν και το 12th Insurance Conference σε ειδικό πάνελ. Όπως ανέφεραν οι Ομιλητές, το τελευταίο διάστημα συντελείται σημαντική πρόοδος, καθώς οι ρόλοι μεσιτών, πρακτόρων κ.λπ. στην διαμεσολάβηση αποσαφηνίζονται, ύστερα από την εφαρμογή της IDD και τους νέους ΚΑΔ. Αναγκαία θεωρείται η συνεργασία για την πλήρη εξάλειψη παλαιών στρεβλώσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού, με στόχο την ανάδειξη του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*