Ασφαλιστές: Φτιάξτε το κοινό για να πουλήσετε

της Ελενας Ερμείδου

Τα ουπς δεν φέρνουν την άνοιξη στην αγορά, ούτε τα πυροτεχνήματα. Η αγορά πρέπει να φτιάξει και να μαζέψει κοινό που δεν το έχει. Οι ευκαιρίες δεν είναι για να αναγορεύονται δίνοντας κάποιο τίτλο που ενισχύει το συναίσθημα και μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί. Πόσο κρατά αυτό χωρίς έργα;

H υγεία μετράει και πουλάει.  Τι έχει να πει ο κλάδος αν δούλευε σε πολλά επίπεδα η συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το κράτος μαζί με τις ασφαλιστικές να έδιναν τις βασικές καλύψεις και οι ασφαλιστικές να έδιναν τις πιο εξειδικευμένες καλύψεις;

Μήπως θα πωλούσαν καλύτερα τα πακέτα τους οι ασφαλιστικές με χαμηλότερο κόστος κτήσης και διατήρησης;  Τα DRGs και τα ιατρικά πρωτόκολλα όλο λέμε πρέπει να μπουν σε εφαρμογή.

Μιλά ο κλάδος για καινοτομία, ας καινοτομήσει και εδώ με κάποια πρόταση, έστω κάνοντας lobbying προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις ουσιαστικές, όχι γρίνιες.

Ας καινοτομήσει ο κλάδος με τους ελέγχους των ιατρών στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ακούμε ότι το Ολλανδικό μοντέλο είναι ασυναγώνιστο. Και ας μην ταξιδεύσουμε μέχρι την Ολλανδία, ας πάμε μέχρι την γειτονική Βουλγαρία, εκεί υπάρχουν ιατρικά πρωτόκολλα. Στέκουν έξω από κάθε ιατρικό τομέα και από την κεντρική γραμματεία δημοσίων νοσοκομείων.

Γιατί δεν κάνουμε το δικό μας μοντέλο παίρνοντας τα καλά στοιχεία του Ολλανδικού και “παντρεύοντας το” με τις ανάγκες που έχει η χώρα. Δεν έχουμε λοιπόν τίποτα άλλο παρά να ανακαλύψουμε τις ανάγκες μας, και να τις μελετήσουμε.

Δεν μπορεί να πηγαίνει ο ασθενής στους ιατρούς γιατί έχει πυρετό και να τον βάζουν να κάνει ακτινογραφία στα δόντια, γράφω μία υπερβολή για να τονιστεί η ανάγκη για σωστή κάλυψη και η ανάγκη για έλεγχο του κόστους για το οποίο αποζημιώνουν και οι ασφαλιστικές.

Με τα DRGs μπαίνει σε τάξη το ιατρικό κομμάτι, και γιατί όχι ας το συνεχίσουμε λίγο παραπάνω. Να βάλουμε τα ιδιωτικά και δημοσία νοσοκομεία να σκοράρουν προς ένα κοινό τέρμα.

Τα οφέλη, αν γίνουν αυτά, θα είναι πολλά και για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και αν η κοινωνία, ο κόσμος που έχει ανάγκη πιάσει στα χέρια του να διαβάσει τέτοιες μελέτες και προτάσεις που αποδεικνύουν οφέλη, και έχουν πραγματικό κίνητρο το μακροχρόνιο όφελος των πολιτών, …

… τότε η ασφαλιστική αγορά θα αποκτήσει κοινό που θα μπορεί να το διατηρήσει, μπορεί και με χαμηλότερο κόστος.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*