Θ. Γοργούλη, ΠΣΑΣ: Τι άλλαξε στο επάγγελμα

Της Ελενας Ερμείδου

Συνάδελφοι ρωτάνε τι άλλαξε στο επάγγελμα με την ψήφιση του νόμου 4583 για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων διατυπώνει η πρόεδρος του ΠΣΑΣ Θεοδώρα Γοργούλη στο 12ο Insurance Conference.

Επί πεντέμισι χρόνια η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται σε μετασχηματισμό με το κύκλο να κλείνει με την ψήφιση του νόμου 4583, ανεβάζοντας τον πήχυ και βελτιώνοντας την ποιότητα του επαγγέλματος.

Ολοι όσοι δούλευαν στο agency και οι πράκτορες πήραν την ονομασία του ασφαλιστικού πράκτορα, αλλά κατ’ ουσία η εργασία του ασφαλιστικού συμβούλου δεν έχει αλλάξει. Αυτόματα και μέσω των επιμελητηρίων άλλαξαν και οι ΚΑΔ.

Διαβάστε: Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι: Τι πρέπει να προσέξετε με τους ΚΑΔ

Μία διαφορά είναι ότι αυτοί που έχουν πάρει τον τίτλο του ασφαλιστικού συμβούλου για μία διετία θα εξακολουθούν να λέγονται ασφαλιστικοί σύμβουλοι και στην νέα ανανέωση που θα κάνουν θα πάρουν και αυτοί το όνομα του πράκτορα.

Μία περαιτέρω προσαρμογή, ως νομικά πρόσωπα  σε συνεργασία με τα νομικά τμήματα θα πρέπει κάνουν τα μεγαλύτερα σχήματα.

Μόνιμο πεδίο συζητήσεων ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός εξομαλύνεται, καθώς η IDD θέτει κανόνες σε όλα τα δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Οποιο δίκτυο και αν εκπροσωπεί ο πωλητής θα πρέπει να έχει τις ίδιες πωλήσεις, τις ίδιες πιστοποιήσεις και να τις χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο. Να τηρούνται επακριβώς οι διαδικασίες των επαναπιστοποίησεων.

Ένα άλλο μέτρο προστασίας κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι το ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο βοηθά τον καταναλωτή να γνωρίζει τα στοιχεία του ασφαλιστή όπως το όνομα και το επώνυμο, το ΑΦΜ, την έδρα, το επιμελητήριο που είναι εγγεγραμμένος, το ΓΕΜΗ, την κατηγορία, ενημερώνοντας ακόμα και για τους ασφαλιστές που είναι πιστοποιημένοι και έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις σωστές κινήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, την πολιτεία, αλλά και τους ασφαλιστές θα συνδράμουν στο να αυξηθεί η πίτα της ασφαλιστικής αγοράς στο ΑΕΠ.

Φταίνε όλοι

Αναφερόμενη στο επίμαχο θέμα της συμμετοχής της ασφαλιστικής αγοράς στο ΑΕΠ η κα Γοργούλη τόνισε ότι ευθύνες για το αποτέλεσμα αυτό έχουν οι ασφαλιστές που δεν έχουν δημιουργήσει το καλύτερο όνομα στο κλάδο.

Οι εταιρείες  που εκτός κάποιων εξαιρέσεων στρατολογούν νέους που δεν είναι συνδεδεμένοι με πωλήσεις. Σύμφωνα με την κα Γοργούλη οι εταιρείες επίσης φταίνε και για τον τρόπο που γίνονται οι βραβεύσεις καθώς βραβεύουν τους πιο παραγωγικούς και όχι την ποιότητα ή την διατηρησιμότητα.

Τέλος ευθύνες έχει και η πολιτεία με το τρόπου που χειρίζεται το ασφαλιστικό το οποίο έχει καταντήσει φορολογικό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*