Πύρρειος νίκη για τους Εκπαιδευτές Οδήγησης

Μετά από ένα μπαράζ κόντρας και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης και το Υπουργείο Μεταφορών, δικαιωμένοι – σε ένα βαθμό τουλάχιστον – δηλώνουν οι Εκπαιδευτές Οδήγησης, καθώς αίρεται με σχετική ρύθμιση η εναλλαγή εκπαιδευτών κατά τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών.

Η ρύθμιση αυτή αφορά τη μεταβατική περίοδο την οποία διανύουμε, καθώς στην οριστική εφαρμογή, η εκπαίδευση των εξεταστών – εργαζομένων των Περιφερειών του ειδικού σώματος που συγκροτείται και η ύπαρξη καμερών θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του νέου συστήματος που καθιερώνει τη διαφάνεια.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο ενημερώνει «πως στις Περιφερειακές Ενότητες που δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, αυτό οφείλεται στη μη προσέλευση των εκπαιδευτών της περιοχής για την κατάθεση των αιτήσεων των μαθητών τους, προκειμένου να προγραμματιστούν οι εξετάσεις τους».

Απόρροια της κόντρας ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν η μη διενέργεια των εν λόγω εξετάσεων για πολλούς  μήνες. Πλέον, το επίμαχο άρθρο του νόμου 4599/2019 για την εναλλαγή του εκπαιδευτή στις πρακτικές εξετάσεις αποτελεί παρελθόν και οι εκπαιδευτές δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους των ασφαλιστικών φορεών για το συγκεκριμένο θέμα και το πρόβλημα της επιβολής ποινής από αυτά.

Με ανακοίνωση τους, οι Εκπαιδευτές Οδήγησης δηλώνουν δικαιωμένοι, σε ένα βαθμό. Γίνεται λόγος, ωστόσο, και για άλλες αστοχίες και κενά του νόμου που δεν τροποποιήθηκαν για τα οποία οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν, με στόχο την πλήρης αποκατάσταση της Οδικής Ασφάλειας και της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος τους.

Αναλυτικά:

Κατόπιν αγώνων πολλών μηνών και συνεχών πιέσεων που άσκησε η Ομοσπονδία μας προς το Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στο θέμα της εργασιακής σχέσης που είχε προκύψει λόγω της ευθείας αντίθεσης του ν. 4599/2019 με την υφιστάμενη εργασιακή νομοθεσία, οι κόποι και οι αγώνες μας έφεραν καρπούς.

Ήτοι σήμερα, την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, λόγω των επερχόμενων εκλογών, ο Υπουργός του ΥΜΕ, κατάλαβε ότι πλέον φορτώνει με βαριά πρόστιμα τους εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών λόγω της εναλλαγής του παριστάμενου εκπαιδευτή στις πρακτικές εξετάσεις και αποφάσισε να καταργήσει τις επίμαχες παραγράφους του ν. 4599/2019.

Είναι η μεγαλύτερη δικαίωση του Κλάδου μας. Έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες χωρίς δουλειά και οικονομική εξαθλίωση του Κλάδου μας, για να καταλήξει την τελευταία μέρα διοίκησής του να αρχίσει να γκρεμίζει το -ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ- ν.4599/19 τον οποίο ψήφισε βασιζόμενος σε ψευδή πληροφόρηση του Ελληνικού λαού ότι ο εκπαιδευτής ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας με το θέμα της Οδικής Ασφάλειας.

Λυπούμαστε που δεν πρόλαβε να κατανοήσει και τις υπόλοιπες αστοχίες και κενά του νόμου και να τροποποιήσει και άλλες διατάξεις που είναι εις βάρος των διοικουμένων, ήτοι την διάταξη που αναγκάζει τους υποψηφίους να εφοδιαστούν με ένα κοστοβόρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο προκειμένου να έχουν την τυπική προϋπόθεση να συμμετέχουν στις πρακτικές εξετάσεις. Δυστυχώς, με την παρούσα νομοθεσία δυνάμει του ν. 4599/2019, ο εκπαιδευτής φέρει όλη την ευθύνη ενός ατυχήματος, ο υποψήφιος γίνεται φτωχότερος και η ασφαλιστική πλουσιότερη.

Υποσχόμαστε ως ΔΣ της ΠΟΕΟ ότι θα συνεχίσουμε τους συνδικαλιστικούς μας αγώνες προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και τον σεβασμό που αρμόζει στο επάγγελμα μας. Πρωταρχικός και κύριος σκοπός μας είναι η πλήρης αποκατάσταση της ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*