Χρήστος Κώνστας

O Μάριο Ντράγκι διαχειρίζεται τα 2 μεγάλα προβλήματα της Ευρωζώνης

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν . ΚΩΝΣΤΑ

Είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του “Whatever it takes”. Εγκατέλειψε τη στενή άβολη θέση της νομισματικής σταθερότητας και υποκατέστησε τις εθνικές κυβερνήσεις στηρίζοντας με “ότι χρειαζόταν” την αναπτυξιακή πολιτική και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τώρα που βλέπει ότι οι κυβερνήσεις δεν τολμούν, ο Μάριο Ντράγκι ολοκληρώνει τη θητεία του αφήνοντας παρακαταθήκη ένα νέο πακέτο μέτρων χαλαρής νομισματικής πολιτικής….

  1. Διατηρεί τα βασικά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών στο μηδέν, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2020.
  2. Ταυτόχρονα επιδοτεί ειδικά τις τράπεζες που αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά: Το νέο πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης των τραπεζών, TLTRO III (targeted longer-term refinancing operations) , προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα χορηγεί ρευστότητα στις τράπεζες που αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων με βάση το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, κάτι που ισοδυναμεί με παροχή επιδότησης του δανεισμού.
  3. Φυσικά συνεχίζει να επανεπενδύει τα ποσά που εισπράττει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Περισσότερα στο Banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*