Ενισχύεται ο ρόλος των ασφαλιστικών στο χρηματοοικονομικό σύστημα

Τι δήλωσε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Olli Rehn,  ένας από τους «μνηστήρες» της θέσης του Mario Draghi στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενισχύεται η θέση των ασφαλιστικών εταιρειών ως παρόχων κεφαλαίων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις τράπεζες, ο ρόλος των οποίων περιορίζεται. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας OlliRehn (που είχε πει «Καλό κουράγιο» στους Ελληνες ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν όταν η χώρα μπήκε στην περιπέτεια των Μνημονίων).

«Στην Ευρώπη, το ποσοστό των δανείων που παρέχεται από επενδυτικά funds και ασφαλιστικούς ομίλους βαίνει αυξανόμενο», δήλωσε ο κ. Rehn, σε ομιλία του στο Ελσίνκι. Ο Φινλανδός αξιωματούχος, που θεωρείται ένας από τους ισχυρούς «μνηστήρες» για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (καθώς η μάχη για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή Νοέμβριο, έχει «ανάψει») υπογράμμισε ότι μεταξύ των εξελίξεων που απαιτούν στενή παρακολούθηση στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται το ότι τα επενδυτικά fundαναλαμβάνουν περισσότερο πιστωτικό κίνδυνο και επενδύουν σε περιορισμένης εμπορευσιμότητας assets, το ότι η σχετική σημασία των παραδοσιακών πιστωτικών προϊόντων έχει μειωθεί σε ορισμένες χώρες και το ότι τα –υψηλού κινδύνου- καταναλωτικά δάνεια προωθούνται πολύ επιθετικά.

«Τα χρηματοοικονομικά συστήματα αλλάζουν, και οι αλλαγές φέρνουν νέους κινδύνους», κατέληξε ο κ. Rehn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*