Καρτέλ με 4 φαρμακοβιομηχανίες!

Τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες κατηγορούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι έκαναν καρτέλ, για να αυξήσουν τεχνητά την τιμή του φαρμάκου προχλωροπεραζίνη, προκαλώντας επιβάρυνση εκατ. λιρών στο βρετανικό ΕΣΥ.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε η αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοητας ότι από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2018, οι εταιρείες Alliance, Focus, Lexon και Medreich προσυνεννοήθηκαν, παραβιάζοντας τον νόμο περί ανταγωνισμού.

Από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2017, οι τιμές που πληρώθηκαν από το NHS για το φάρμακο αυξήθηκαν κατά περίπου 700% από 6,49 λίρες ανά συσκευασία των 50 δισκίων σε 51,68 λίρες Αγγλίας!

Την περίοδο 2014-2018, το συνολικό κόστος του βρετανικού ΕΣΥ για την προχλωρπεραζίνη αυξήθηκε από περίπου 2,7 εκατ. λίρες σε περίπου 7,5 εκατ. λίρες, αν και μειώθηκε ο αριθμός των συσκευασιών που χορηγήθηκαν.

«Συμφωνίες όπου μια εταιρεία πληρώνει έναν αντίπαλο να μην εισέλθει στην αγορά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και να στερήσει από το NHS τεράστια εξοικονόμηση, που συχνά προκύπτει από τον ανταγωνισμό μεταξύ προμηθευτών φαρμάκων», δήλωσε η Ann Pope, ανώτερα διευθύντρια της CMA.

Η Αρχή διαπίστωσε ότι η Lexon και η Medreich έλαβαν ένα μέρος των κερδών που κέρδισε η Focus σχετικά με την προμήθεια του προϊόντος της Alliance και ουσιαστικά έκαναν συμφωνία να μην ανταγωνίζονται για την προχλωροπεραζίνη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα στο Virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*