Επιβάρυνση 13,4 δισ. από τους τόκους για τα ομόλογα που θα πωληθούν το 2010

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει περί τα 13,4 δισ. ευρώ επιπλέον σε τόκους για τα ομόλογα που πουλάει φέτος, σε σχέση με το ποσό που θα κατέβαλε αν οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν παραμείνει στο προ της κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg και της Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Συγκεκριμένα, ο τόκος για τα τρία ομόλογα που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ φέτος (συμπεριλαμβανομένου και του 7ετούς τη Μεγάλη Δευτέρα) θα ανέλθει στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ αν είχαν διατηρηθεί τα spreads που επικρατούσαν στο διάστημα 2000-2008 το κόστος θα ανερχόταν στα 3,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνες 18,9 δισ. ευρώ από τόκους για τις υπόλοιπες φετινές εκδόσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 9,4 δισ. ευρώ που θα χρεωνόταν αν επικρατούσαν τα προ της κρίσης επιτόκια.

Η Ελλάδα προέβη σε πώληση 5ετών τίτλων 8 δισ. ευρώ στις 25 Ιανουαρίου με spread 381 μονάδων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, ενώ στις 4 Μαρτίου διέθεσε 10ετείς τίτλους, 5 δισ. ευρώ με spread 325 μονάδων βάσης έναντι των γερμανικών. Τη Μεγάλη Δευτέρα το Δημόσιο άντλησε 5 δισ. ευρώ με 7ετή ομόλογα και επιτόκιο 5,9%.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τον Μάιο ανέρχονται στα 11,6 δισ. ευρώ και στα 32 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Ιουνίου.

Οι ανάγκες του Απριλίου έχουν καλυφθεί. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ακόμη ότι αναμένει υποχώρηση του spread «κάποια στιγμή εντός του καλοκαιριού» στα επίπεδα των 250 μονάδων βάσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*