Τι θέλουν οι ασφαλιστικές από τα ΤΕΑ (Mέρος Β’)

του Σπύρου Κανιούρα

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ άλλων, για τη διαχείριση των ΤΕΑ, κυρίως στοχεύοντας στην αύξηση των ομαδικών ασφαλιστηρίων μέσω της καθιέρωσης και ενίσχυσης των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας, ενώ «κλειδί» για τη σωστή οργάνωση των ΤΕΑ είναι η μηχανογράφηση, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η ασφάλιση της σύνταξης ακολουθεί το σύστημα των τριών πυλώνων. Τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των οποίων ρυθμίζονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αποτελούν μορφή συνταξιοδότησης που ανήκει στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου στελέχους προς το iw, δίνουν έμφαση στα κενά του πρώτου πυλώνα και έχουν σκοπό να παρέχουν στα μέλη τους επιπλέον συνταξιοδοτική κάλυψη βασιζόμενα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Στα βασικά τους πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται τα φορολογικά κίνητρα και οι υψηλές αποδόσεις. Εισφορές έτους ύψους 700 ευρώ περίπου επί σειρά 35 ετών μπορούν να δώσουν με μια ετησιοποιημένη απόδοση 3% περί τις 46.000 ευρώ, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο υψηλή αναπλήρωση στις συντάξεις.

Στα χαρακτηριστικά τους τα ΤΕΑ εποπτεύονται αυστηρά και παρέχουν συνεχή πληροφόρηση για την απόδοσή τους. Χώρες με συμμετοχή των ΤΕΑ άνω του 100% στο ΑΕΠ είναι η Ολλανδία, η Ελβετία, η Βρετανία, η Δανία.

Προβλήματα στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία προς επίλυση αποτελούν το δημογραφικό, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, η γραφειοκρατία και το κόστος συμμόρφωσης στους εποπτικούς κανονισμούς, τα χαμηλά επιτόκια που ρίχνουν τις αποδόσεις, αλλά και οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.

Αναδημοσίευση από το Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*