Ερχεται το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό κυβερνοασφάλειας

της Έλενας Ερμείδου

Το νομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της ασάφειας και της αβεβαιότητας, ιδιαίτερα σε χώρες με μη αυστηρό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των περιστατικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει κρίσιμα βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ενιαία ψηφιακή αγορά, στοχεύοντας στην καθιέρωση ενός Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Κυβερνοασφάλειας. Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο αποτελεί τομέα υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοιος στην επόμενη περίοδο του κοινοτικού προϋπολογισμού, με στόχο την ενίσχυση των αντίστοιχων επενδύσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού βαθμού ασφάλειας.

Στην Ελλάδα, σημαντικά βήματα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δεν έχουν γίνει, παρά το γεγονός ότι ο τομέας έχει εξαγγελθεί ως υψίστης σημασίας. Η θέση της στον Δείκτη της Κυβερνοασφάλειας για το 2018 ήταν 20ή στο σύνολο 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Κάποιοι μάλιστα, πρόσφατα, ξεκίνησαν να εκφράζουν φόβους για κακόβουλες παρεμβάσεις, ενόψει αναμετρήσεων, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να δημιουργήσει μια επιτροπή για την αποτροπή fake news στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ζητούν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων για να αποφευχθούν τυχόν άλλα κρούσματα.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*