Ασφάλεια ζωής, η λύση για τις μαζικές αποποιήσεις κληρονομιάς

Μέσα σε τέσσερις μήνες καταρρίφθηκε το περσινό ετήσιο ρεκόρ των αποποιήσεων κληρονομιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σε 71 ειρηνοδικεία σε όλη την Ελλάδα οι σχετικές αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο α΄ τετράμηνο του 2019, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ισάριθμες ή και ξεπερνούν εκείνες που έχουν καταγραφεί συνολικά για το 2018, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς περί τριπλασιασμού των αποποιήσεων στο τρέχον έτος.

Ασφάλεια ζωής η λύση…

Την ασφάλεια ζωής δανειοληπτών «δείχνουν» ως λύση ενάντια στις αποποιήσεις παράγοντες της αγοράς. Όπως εξηγούν στον «Ε.Τ.», δεδομένου ότι πολλές κληρονομιές ακινήτων συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια, ο κληρονομούμενος θα μπορούσε με τον τρόπο αυτόν να είχε «εξασφαλίσει» τους κληρονόμους του, αποτρέποντας, έτσι, την αποποίηση της περιουσίας του.

«Με την επίμαχη ασφάλιση οι συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού δεν επιβαρύνονται με την εξόφληση του στεγαστικού δανείου σε περίπτωση πολύ σοβαρού γεγονότος. Επομένως, παύει να υφίσταται ο βασικότερος από τους λόγους που ωθεί τους κληρονόμους να προβούν σε αποποίηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παρά τη χρησιμότητά της δεν επιλέγεται από τους Έλληνες.

Προς επίρρωση, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς έχει συνάψει 193 αντίστοιχα συμβόλαια (τα 10 εκ των οποίων πέρυσι). «Μολονότι πρόκειται για ομαδικά προγράμματα, που σημαίνει ότι υπό την “ομπρέλα” τους καλύπτονται χιλιάδες ασφαλισμένοι, το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 20% των στεγαστικών δανείων» συμπληρώνουν στελέχη τραπεζών που ασχολούνται με ασφαλιστικά προϊόντα και καταλήγουν:

«Ο λόγος εδράζεται στην ελλιπή ασφαλιστική συνείδηση και λιγότερο στο κόστος, μιας και σε ένα μέσο δάνειο, αξίας 100.000 ευρώ, τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 270 ευρώ/χρόνο».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*