Η λύση για το δημογραφικό ετοιμάζεται

Της Ελενας Ερμείδου

Κινούμαστε γύρω από το πρόβλημα, αλλά δεν το αγγίζουμε. Κατεβάζουμε ιδέες χωρίς να δίνουμε λύσεις. Αναφερόμαστε τελευταία στην Ελλάδα στο δημογραφικό αλλά το προσπερνάμε εύκολα. Και, όταν το πλησιάσουμε, το προσεγγίζουμε μόνο με πολιτική χροιά και ότι προτείνεται δεν ξεπερνά τα κομματικά σύνορα. 

Ο πληθυσμός της γης γερνά, η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η Ελλάδα. Τι έχουμε κάνει στα μέρη μας; Τίποτα. Πολύ πρόσφατα, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Eurolife ERB Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εξέπεμψε για μία ακόμα φορά σήματα κινδύνου: Και είμαστε ο πιο ανασφάλιστος λαός στο κόσμο και τα χειρότερα έρχονται με το δημογραφικό.

Την σοβαρότητα του δημογραφικού ζητήματος σφραγίζει η ομάδα του G20, υπό την Ιαπωνική Προεδρεία την οποία ομάδα στηρίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων, GFIA. Η ομάδα του G20 θα επικεντρωθεί στην γήρανση της κοινωνίας και στην ανεύρεση τρόπων διασφάλισης της υγείας τους μετά την συνταξιοδότηση τους.

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και εδώ είναι που οι ασφαλιστές πρέπει να πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο, βγάζοντας νέα ασφαλιστικά προϊόντα με ή χωρίς κάλυψη κινδύνων, αλλά παράλληλα και να αποσυμπιέσουν τις κυβερνήσεις από το άγχος των δημοσιονομικών.

Εξω, στο κόσμο προτείνουν συνδυαστικές ενέργειες Πολιτείας και Κλάδου Ασφαλειών με παροχή κινήτρων για την αντιστάθμιση του κενού χρηματοδότησης που σχετίζεται με τους κινδύνους μακροζωίας και νοσηρότητας. Για το αν υπάρχουν και πως θα δημιουργηθούν προϊόντα ασφαλιστικά και αποταμίευσης βάσει διεθνών προτύπων … και εντός, στην χώρα μας μιλάμε για συνταξιοδοτικά επιδόματα που είναι, μεν καλά, αλλά θα ήταν καλύτερα, αν η προσέγγιση των συντάξεων ήταν ολιστική με την μορφή και της αποταμίευσης. Γιατί καλά τα επιδόματα, όλες οι χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν, όμως διαθέτουν και ασφαλιστικό σύστημα με σύγχρονα θεμέλια ή έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και ετοιμάζουν λύσεις.

Οι ιδιωτικές συντάξεις θα απορροφήσουν τις πιέσεις, χρειάζεται όμως να βγουν στην αγορά νέα προϊόντα. Ηδη ακούσαμε ότι οι Interamerican, AXA, Eurolife αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους

Αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι η ομάδα του G20 να κατανοήσει την ανάγκη θέσπισης δημόσιων πολιτικών και νέων νομοθετικών πλαισίων για να προχωρήσουμε.

Δεν είναι μόνο η Πολιτεία που καλείται να πάρει ρόλο σοβαρό στην προσέγγιση του θέματος είναι η ΕΑΕΕ που πρέπει να παίξει ανάλογο ρόλο, με σοβαρές ενημερώσεις,  τέτοιες που να μπορούν να μεταφέρουν γνώση. Και όλοι αυτοί να συνεργαστούν με την διεθνή κοινότητα για την επίλυση του θέματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*