Η ψηφιακή ακαταστασία αφήνει τις επιχειρήσεις εκτεθειμένες

Οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αγωνίζονται να διασφαλίσουν τα δεδομένα τους, επειδή οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για την ψηφιακή ακαταστασία, την απερίσκεπτη δηλαδή διάδοση ψηφιακών εγγράφων και αρχείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι συνέπειες ασφάλειας. Η παγκόσμια έκθεση «Sorting out digital clutter in business» της Kaspersky Lab εντόπισε διάφορους συσχετισμούς μεταξύ της πρόκλησης ψηφιακής ακαταστασίας στην εργασία και των ανθρώπινων συνηθειών πίσω από αυτήν, αντίστοιχες με την… οργάνωση ενός ψυγείου. Αποκάλυψε ότι εννέα στους δέκα (95%) ανθρώπους που βλέπουν το ψυγείο τους ως οργανωμένο, δήλωσαν το ίδιο για την ψηφιακή ζωή τους.

Η ψηφιακή ακαταστασία περιλαμβάνει τα αρχεία, τα έγγραφα και τα δεδομένα που δημιουργούνται στην εργασία και στα οποία η επιχείρηση δεν έχει πλήρη ορατότητα ή έλεγχο του τρόπου με τον οποίο αποθηκεύονται και του ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά. Αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια αν αναλογιστούμε ότι το 72% των εργαζομένων αποθηκεύει έγγραφα στην εργασία που περιέχουν προσωπικά αναγνωρίσιμα ή ευαίσθητα δεδομένα, τα οποία αν διέρρεαν θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη της επιχείρησης, τους υπαλλήλους της και ενδεχομένως τους πελάτες της.

Η αντιμετώπιση της ψηφιακής ακαταστασίας είναι μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις και ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι η κατανόηση του ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των εργαζομένων πιστεύουν ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων, η ομάδα πληροφορικής ή η ομάδα ασφάλειας θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι να διασφαλίσουν ότι τα email, οι φάκελοι και τα έγγραφα διαθέτουν τα κατάλληλα δικαιώματα πρόσβασης και σε καμία περίπτωση οι ίδιοι. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι ομάδες πληροφορικής και ασφάλειας μπορούν να ελέγξουν την πρόσβαση που παρέχεται στους υπαλλήλους σε αρχεία και φακέλους, υπάρχει περιθώριο για ανθρώπινο λάθος. Είτε τυχαία είτε εκ προθέσεως, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δώσουν στους συναδέλφους τους ή σε άτομα εκτός της εταιρείας διαπιστευτήρια ή ακόμα και να παρακάμψουν τους διαχειριστές πληροφορικής με νέα εργαλεία συνεργασίας. Με τους υπαλλήλους να δημιουργούν και να συνεργάζονται σε πολλά έγγραφα ταυτόχρονα, όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους με τις οποίες προκαλούν ψηφιακή ακαταστασία.

Όπως έδειξε η έκθεση, υπάρχουν συνήθειες στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων που μπορεί να συσχετιστούν με τη δημιουργία ψηφιακής ακαταστασίας. Εκτός από την πλειονότητα των ατόμων που έχουν παρόμοιες συνήθειες οργάνωσης του ψυγείου τους και της ψηφιακής τους ζωής, το 88% εκείνων που αναδιοργανώνουν το ψυγείο τους πριν από τις διακοπές, κάνουν ακριβώς το ίδιο και για τα αρχεία εργασίας τους.

«Με τον όγκο των δεδομένων να αυξάνεται εκθετικά, οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να λάβουν γνώση της ψηφιακής ακαταστασίας και του δυνητικού κινδύνου ασφαλείας», δήλωσε ο Maxim Frolov, Vice President of Global Sales στην Kaspersky Lab. «Είναι αλήθεια ότι η οργάνωση του ψυγείου σας δεν εγγυάται και την ψηφιακή σας ασφάλεια, αλλά η εφαρμογή της ίδιας νοοτροπίας προς την ψηφιακή ακαταστασία θα σας κάνει πιο ανθεκτικούς απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδεύονται επάνω στον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της ψηφιακής τους περιουσίας και η εταιρεία θα πρέπει να εφαρμόζει απλή, αλλά αποτελεσματική προστασία, που δεν θα προσθέτει πολυπλοκότητα αλλά θα τη μειώνει».

Για να αποφύγουν να πέσουν θύμα της ψηφιακής ακαταστασίας, η Kaspersky Lab παροτρύνει τις επιχειρήσεις:

 

  • Να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους – είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση να διδάσκει πρακτικές δεξιότητες που ισχύουν για την καθημερινή εργασία των εργαζομένων, όπως η πλατφόρμα Kaspersky Automated Security Awareness Platform.
  • Να υπενθυμίζουν τακτικά στο προσωπικό πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούνται οι κανόνες για την ψηφιακή ασφάλεια ώστε να μην εξασθενίσουν οι ψηφιακές δεξιότητές τους, για παράδειγμα με την ύπαρξη αφισών με συμβουλές γύρω από το γραφείο.
  • Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας βασικών δεδομένων για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρικές πληροφορίες είναι ασφαλείς και να ενημερώνουν τακτικά τον εξοπλισμό και τις εφαρμογές πληροφορικής για την αποφυγή unpatched τρωτών σημείων.
  • Να εφαρμόσουν εξειδικευμένη λύση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με απλή διαχείριση και αποδεδειγμένα χαρακτηριστικά προστασίας. όπως το Kaspersky Endpoint Security Cloud.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση για την ψηφιακή ακαταστασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*