Generali: Μηχανή και οδική ασφάλεια μπορούν να πάνε μαζί!

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση μηχανής παρέχει η ασφαλιστική εταιρεία Generali, η οποία συστήνει να αποφεύγουμε τα υψηλά ρίσκα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Αναφορικά με τον εξοπλισμό, το πιο σημαντικό κομμάτι στο οποίο αξίζει πραγματικά να επενδύσετε είναι ένα πολύ καλό κράνος – άλλωστε το κεφάλι με το μυαλό μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε. Δε χρειάζεται να είναι υπερβολικά ακριβό, αλλά χρειάζεται να πληροί τα κριτήρια ασφαλείας. Ή ακόμα καλύτερα, να πληροί τα υψηλά standards της Snell. Πρέπει επίσης, να εφαρμόζει σωστά, οπότε κάντε τη δοκιμή σας σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα μηχανών.

Μετά, θα χρειαστείτε μπουφάν, παντελόνι, γάντια και μπότες, ειδικά αν έχετε επιλέξει μηχανή μεγάλου κυβισμού. Αν μπορείτε να συνδυάσετε την προστασία με το προσωπικό σας στυλ, θα ήταν ιδανικά. Το σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι θα υπολογίσετε τον παράγοντα «κλίμα» στην επιλογή σας. Το να παγώνετε ή να σκάτε από τη ζέστη δεν είναι απλά δυσάρεστο. Είναι και επικίνδυνο. Και ακόμα και αν κάποιος εξοπλισμός σας φαίνεται παράξενος, πάντα να θυμάστε το χρυσό κανόνα – Όλος ο εξοπλισμός, Όλο το Χρόνο. Είναι κάτι που μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Μετά, έρχεται το κρίσιμο σημείο επιλογής της μηχανής. Τα μηχανάκια είναι ιδανικά για νέους οδηγούς αλλά αν σκοπεύετε να αγοράσετε μηχανή, αντισταθείτε στην παρόρμηση να επιλέξετε τη μεγαλύτερη και γρηγορότερη με το καλημέρα. Λιγότερη ιπποδύναμη και περισσότερη ευελιξία θα σας κρατήσουν ασφαλή τις πρώτες ημέρες και θα σας βοηθήσουν να εξελιχτείτε σε καλύτερο οδηγό μακροπρόθεσμα.

Κινηθείτε έξυπνα

Η ασφαλής οδήγηση προϋποθέτει ηρεμία και συγκέντρωση, οπότε να είστε σίγουροι ότι διαθέτετε και τα δύο προτού καβαλήσετε τη μηχανή σας.

Όταν θα βρίσκεστε σε ανοιχτό δρόμο υπάρχει ο εξής χρυσός κανόνας: προσποιηθείτε ότι είστε αόρατοι. Δεδομένου ότι τον περισσότερο καιρό είστε όντως αόρατοι -οι μηχανές έχουν την τάση να βρίσκονται στη νεκρή περιοχή του καθρέπτη, θα μάθετε να συμπεριφέρεστε ωσάν κάποιος μπορεί να σας χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε εγρήγορση για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

 

Προτού κατευθυνθείτε σε πολυσύχναστους και άρα επικίνδυνους δρόμους, χτίστε την αυτοπεποίθηση σας ξεκινώντας από περιφερειακές διαδρομές και πιο ήσυχους δρόμους. Έτσι, θα μπορέσετε να εξοικειωθείτε με τη μηχανή σας. Και εκεί όμως, πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση. Όταν είσαι πάνω σε δυο ρόδες, ακόμα και μια μικρή πέτρα ή τρύπα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Διαβάστε τη διαδρομή

Όταν είστε πάνω στη μηχανή, βεβαιωθείτε ότι χέρια – πόδια είναι στη σωστή θέση. Αυτό σημαίνει να καλύπτονται τα φρένα και το γκάζι με τα χέρια τοποθετημένα να κοιτάνε πάντα μπροστά αντί για κάτω. Έτσι δε θα επιταχύνετε κατά λάθος αν τυχόν πέσετε σε κάποια ανωμαλία του δρόμου. Μπορείτε επίσης να οδηγείτε στα σημεία του δρόμου που έχουν εξομαλυνθεί από τους τροχούς των αυτοκινήτων, αντί στο κέντρο της λωρίδας.

Σίγουρα η οδηγική σας συμπεριφορά εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας. Σημαντική εξαίρεση είναι ο τρόπος που θα πρέπει να παίρνετε τις στροφές. Για να αυξήσετε την ορατότητα σας, όταν στρίβετε δεξιά μείνετε στην αριστερή πλευρά του δρόμου και το ανάποδο όταν στρίβετε αριστερά. Αλλά αν παίρνετε κλειστή στροφή, πάντα να μένετε στα δεξιά ώστε να αποφεύγετε μεγάλα οχήματα ή αυτοκίνητα που μπορεί να έχουν ξεφύγει από τα όρια των λωρίδων τους.

Ένα άλλο δοκιμασμένο κόλπο είναι να αξιοποιείτε τα άλλα οχήματα προς όφελος σας. Μπορεί να είναι δελεαστικό να επιταχύνετε για να φύγετε πρώτοι στις διασταυρώσεις. Αλλά αν αφήσετε κάποιο άλλο όχημα να φύγει πρώτο, μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση που κάποιος τρίτος αγνοήσει τους φωτεινούς σηματοδότες.

Και θυμηθείτε! Όχι σούζες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*