Στα 14 εκ ευρώ ετησίως το κόστος από τα τροχαία στην Ελλάδα

H Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην ΕΕ, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Επίσης στην Ελλάδα κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες πάνω από 14 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσήλια, για αποκατάσταση ζημιών και σωματικών βλαβών κ.λπ.».

Αυτό αναφέρεται στην ετήσια αξιολόγηση περιφερειακών ενοτήτων Ελλάδας με βάση τα ατυχήματα και τις βεβαιωθείσες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για το 2018 που συνέταξε το Πολυτεχνείο Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (επίτιμος διδάκτορας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας, Distinguished Research Professor, Audencia Business School, Γαλλία), o δρ Μιχαήλ Νικολαράκης (διδάκτορας Πολυτεχνείου Κρήτης) και ο κ. Νίκος Γιανναράκης (επιστημονικός συνεργάτης Πολυτεχνείου Κρήτης).

Στη μελέτη που παρουσιάζει ο Διονύσης Βυθούλκας στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζεται ότι «το πρόβλημα των ατυχημάτων και για το 2018, όπως διαπιστώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι εντονότερο στις περιοχές που το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) που το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα ΙΧ αυτοκίνητα και πάρα πολλά δίκυκλα. Οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας».

Πηγή: asfalisinet.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*