Αυξάνεται η ανάγκη ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν ένα σταθερά αυξανόμενο κόστος για τους πολίτες σε ετήσια βάση.

της Κυρέλας Πέτρου

Ως τέτοια φαινόμενα, όμως, το ύψος των οικονομικών απωλειών που προκαλούν παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, γεγονός που προβληματίζει τόσο την κοινωνία όσο και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στον βαθμό που καλούνται να διαχειριστούν τέτοιας φύσεως ασφαλιστικούς κινδύνους.

Παρά το γεγονός της αύξησης των φαινομένων φυσικών καταστροφών, τα ποσοστά ασφάλισης έναντι αυτών των κινδύνων παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η έλλειψη ενημέρωσης, συχνά, προκαλεί την αίσθηση ότι η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές είναι «ακριβή», ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να στοιχίζει λιγότερο ακόμη και από μια ασφάλιση αυτοκινήτου.

Όπως προκύπτει από όσα αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η ασφαλιστική συνείδηση των ιδιωτών στην Ελλάδα χρειάζεται να ενισχυθεί, καθώς και το ίδιο το κράτος θα είχε περισσότερα οφέλη, ενώ τα ασφάλιστρα θα ήταν πολύ χαμηλότερα.

Πάνω από 24.000 ζημιές που προκλήθηκαν από καταστροφικά γεγονότα, όπως σεισμούς, πυρκαγιές, βροχοπτώσεις κ.ά., δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 1993 έως το 2018.

Για τις ζημιές αυτές, τα ποσά απαίτησης υπερβαίνουν, συνολικά, τα 358 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από συγκεντρωτική μελέτη που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ για το πλήθος δηλωθεισών ζημιών και το ποσό απαίτησης για συγκεκριμένα περιστατικά καταστροφών μεγάλης έκτασης και έντασης κατά τη χρονική περίοδο 1993-2018. Συνολικά, οι αιτίες που προκάλεσαν τις ζημιές στις καταγραφές της ΕΑΕΕ μεταξύ των ετών 1993-2018 είναι πέντε: χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων φαινομένων ανεμοστροβίλου και πλημμύρας), δασικές πυρκαγιές, σεισμός και ταραχές.

Η έλλειψη ενημέρωσης, συχνά, προκαλεί την αίσθηση ότι η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές είναι «ακριβή», ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να στοιχίζει λιγότερο ακόμη και από μια ασφάλιση αυτοκινήτου

Από τις παραπάνω αιτίες ζημιάς, προκλήθηκαν 24.106 δηλωθείσες ζημιές, με ποσό συνολικής απαίτησης 358,8 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται φανερό, τα περιστατικά έντονων βροχοπτώσεων που προκαλούν καταστροφές στην Ελλάδα εμφανίζονται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια.

Η ταξινόμηση των περιστατικών βροχοπτώσεων ανά μήνα του έτους (κατά τη διάρκεια του συνόλου της εξεταζόμενης περιόδου) δείχνει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν στην περίοδο 1993-2018 κατανέμονται στην Αττική (10) κυρίως, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα (10), κι από ένα στις περιοχές: Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλονιά, Κρήτη, Κως, Λευκάδα, Ρόδος. Η Αττική συγκεντρώνει τόσο το μεγαλύτερο πλήθος ζημιών όσο και το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων.

Η ασφαλιστική συνείδηση των ιδιωτών στην Ελλάδα χρειάζεται να ενισχυθεί, καθώς και το ίδιο το κράτος θα είχε περισσότερα οφέλη, ενώ τα ασφάλιστρα θα ήταν πολύ χαμηλότερα

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη κατάσταση της ΕΑΕΕ δεν είναι εξαντλητική των περιστατικών που συνέβησαν στην Ελλάδα στην περίοδο 1993-2018. Καταγράφει μόνο τα καταστροφικά γεγονότα μεγάλης έκτασης και έντασης, για τα οποία η ΕΑΕΕ διενήργησε έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της. Τα μεγέθη που καταγράφονται αποτελούν την πρώτη εκτίμηση που είχαν διαμορφώσει οι εν λόγω ασφαλιστικές επιχειρήσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ακολούθως του εκάστοτε περιστατικού.

Μείζον είναι το θέμα της έγκαιρης αντιμετώπισης και αποζημίωσης, σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Aναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*