Ασφάλιση πιστώσεων: Στον αυτόματο πιλότο οι μικρομεσαίοι

Αγνωστος χ στην εξίσωση των εξαγωγών παραμένει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ασφάλιση πιστώσεων.  Αν, και η ασφάλιση πιστώσεων είναι το εργαλείο μίας επιχείρησης απέναντι στους επί πιστώσει κινδύνους εμπορικών συναλλαγών, όπως είναι οι πτωχεύσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών, για πολλούς επιχειρηματίες, ο όρος παραμένει άγνωστος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις “πετούν” με αυτόματο πιλότο, είναι οι περισσότερες εκτεθειμένες στον κίνδυνο, και για ακριβώς αυτόν τον λόγο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σχεδιάζει να διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες σύμφωνα με ερώτηση του IW.gr κατά την χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση  transport logistic (4 έως τις 7 Ιουνίου στο Μόναχο)στην οποία συμμετείχαν η Elikon Transport & Logistics και το Θριάσιο Εμπορευματικό.

της Ελενας Ερμείδου

Η ασφάλιση πιστώσεων δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα και κυρίως στις μικρομεσαίες τονίζει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, απαντώντας σε ερώτηση του IW.gr για το, αν τα μέλη του Επιμελητήριου –εξαγωγείς, εισαγωγείς γνωρίζουν την έννοια της ασφάλισης πιστώσεων και τι κάνει το Επιμελητήριο για να προστατέψει τα μέλη του.

Στόχος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου η μεταφορά της πληροφόρησης και η διάδοση του μηνύματος. Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνογερμανικό σχεδιάζει να διοργανώσει ημερίδες ενημέρωσης οι οποίες θα αναφέρονται στου κινδύνους των εξαγωγών και στους τρόπους διασφάλισης των επιχειρηματιών έναντι των κινδύνων.

Ηδη το Ελληνογερμανικό  Επιμελητήριο στο οποίο μέλος είναι και η Allianz πραγματοποίησε πρόσφατα ενημερωτική ημερίδα για τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης πιστώσεων που είναι: η αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η καλύτερη δυνατότητα λήψης αποφάσεων παρέχοντας συμβουλές ευκαιριών και κινδύνων και η παρουσίαση υγιών επιδόσεων στον ισολογισμό των εξαγωγικών – εισαγωγικών εταιριών από την μείωση των επισφαλών απαιτήσεων.  Σε περίπτωση πτώχευσης ή καθυστέρησης πληρωμής, ο ασφαλισμένος  αποζημιώνετε για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχει.

Ένα άλλο κομμάτι που χρήζει το ενδιαφέρον των ασφαλιστών  με την άνοδο του κλάδου των logistics και των μεταφορών είναι το: πώς και αν τα νέα επιχειρηματικά – βιομηχανικά πάρκα θα ασφαλίζονται στο σύνολο τους για κάποιους βασικούς κινδύνους όπως είναι οι κίνδυνοι από φυσικές καταστροφές και ποιος θα είναι ο λήπτης της ασφάλισης.

Η απάντηση που πήρε το IW.gr σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου είναι ότι το είδος της ασφάλισης αυτής θα πρέπει να προβλέπεται από την νομοθεσία και να είναι υποχρεωτική.

Περαιτέρω, οι εταιρείες ή οι βιομηχανίες, 3PL κτλ  που εντάσσονται στις ΒΙΠΕ ασφαλίζονται ξεχωριστά είναι υποχρεωμένες να ασφαλιστούν έναντι κινδύνων αστικής ευθύνης.

Λίγα λόγια για transport logistics

Mε κεντρικό μήνυμα «Eλλάδα Νέα Πύλη προς την Ευρώπη», δεκατρείς δυναμικές εταιρίες του κλάδου των logistics θα συμμετάσχουν φέτος στο Ελληνικό Ομαδικό Περίπτερο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη διεθνή έκθεση για logistics, μεταφορές, IT και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, transport logistic, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου στο Μόναχο.

Oι εταιρίες, που θα δώσουν το «παρών» στο μεγαλύτερο διεθνές ραντεβού του κλάδου, είναι: FDL Group, Goldair Cargo, Intertrans, Orphee Beinoglou, Alpha Intermodal, Cyprus Global Logistics, Elikon Transport & Logistics, Harlas International Transport, Multifreight, Navicon, O.Mind Creatives, Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο και Transcombi Express.

Ο κλάδος των logistics στην Ελλάδα παράγει το 6% περίπου του ΑΕΠ, ή το 9,5%, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των υπηρεσιών logistics που παρέχονται εσωτερικά από πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ απασχολεί σήμερα περί τους 200.000 εργαζόμενους, ήτοι το 4,7% των συνολικά απασχολούμενων στη χώρα.

Η συνεχώς ανοδική θέση του λιμένα του Πειραιά -μετά την επένδυση της Cosco- στη διεθνή κλίμακα λιμένων διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, η ανοδική πορεία του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και η γεωγραφική θέση της χώρας και οι νέες επενδύσεις -όπως το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο– δίνουν στον κλάδο των logistics ιδιαίτερη δυναμική.

Η ανάπτυξη και οι νέες προοπτικές του κλάδου παρέχει ευκαιρίες για την ίδρυση κοινοπραξιών για την ανάληψη κινδύνου μεγάλων έργων.

Το IW πρόσφατα έγραψε:

Ανοίγουν δουλειές για τους ασφαλιστές μεταφορών κ’ logistics

 

One comment

  1. erasitexnes_katsapliades

    Και ποιος φταίει που ο ΜΜΕ δεν ασφaλίζουν τις πιστώσεις τους;; Οι εταιρίες Πιστώσεων ΠΟΥ είναι;;; Ποια η στρατηγική τους και η πολιτική διείσδυσης στην αγορά;;; Να ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι τις εμπορικές διευθύνσεις τους! χαχαχαχαχαχα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*