Τesla: Έντονος σκεπτικισμός για τα αυτόνομα ρομπο-ταξί του Elon Musk

Ο «μεγιστάνας» της τεχνολογίας και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk ανακοίνωσε την παραγωγή αυτόνομων, ασφαλών ρομπο – ταξί  τα οποία θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Ν. Υόρκης έως το αργότερο το 2021!

Σκεπτικισμός πάντως επικρατεί στον ασφαλιστικό χώρο αλλά και τον κόσμο του αυτοκινήτου ως προς τις συνθήκες ασφάλειας του νέου αυτού τεχνολογικού επιτεύγματος καθώς όπως τονίζουν είναι απαραίτητο να τηρηθούν όλοι οι κανόνες προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενα τροχαία που υπό άλλες συνθήκες – και με την ανθρώπινη παρέμβαση – δεν θα προκαλούνταν καν.

«Πιθανώς σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχουμε φτιάξει ένα αυτοκίνητο χωρίς καθόλου τιμόνι ή πεντάλ», προέβλεψε ο Musk.

Ένας μίνι – επεξεργαστής θα προσφέρει στα νέα αυτόνομα οχήματα «τεχνολογία αιχμής» σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος προέβη στις ανωτέρω ανακοινώσεις λίγο μετά την παρουσίαση των οικονομικών πεπραγμένων του ομίλου και τις ζημιές που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Άνθρωποι του κλάδου δηλώνουν πως η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει.

Σύμφωνα με τους NYT ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Jim Hackett ανέφερε: «Υπερεκτιμήσαμε την άφιξη των αυτόνομων οχημάτων».

Kάποια από τα ερωτήματα, πάντως, σχετικά με τις υπηρεσίες ταξί χωρίς οδηγό, δεν έχουν απαντηθεί. Για παράδειγμα δεν είναι γνωστό τι θα χρειαστεί για να εγκριθεί η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων από τις ρυθμιστικές αρχές και πώς οι ασφαλιστές θα τις καλύψουν, γράφουν οι FT. Ερωτηθείς εάν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου ή ο ίδιος ο mr Tesla θα ήταν υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος ενός ρομπο- ταξί ο κ. Musk δίστασε πριν αναφέρει: «Πιθανώς η Tesla. Το σωστό πράγμα είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν πολύ, πολύ λίγα ατυχήματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*