Ασφαλιστικές: Για 1 ευρώ τζίρου, 1 ευρώ κεφάλαια

Η αγορά είναι πιο γερή από ποτέ” δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, μιλώντας στο IW.gr, λέγοντας “για 1 ευρώ τζίρου, η αγορά διαθέτει 1 ευρώ κεφάλαια”. Με το παράδειγμα αυτό μετέφερε την εικόνα της φερεγγυότητας της αγοράς. Αλλά στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι κανένας άλλος κλάδος δεν διαθέτει την φερεγγυότητα του κλάδου και κανένας άλλος κλάδος της οικονομίας δεν έχει τόσο αυστηρή, συχνή και συνεχόμενη εποπτεία.

της Ελενας Ερμείδου

Σε ποσοστό 94% τα επιλέξιμα κεφάλαια του κλάδου ταξινομούνται στην Κατηγορία 1.  Στις 30.9.2018 η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) διαμορφώθηκε σε 1,8 δισεκ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,1 δισεκ. ευρώ.

Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR)  διαμορφώθηκε σε 0,7 δισεκ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,0 δισεκ. ευρώ και με όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να διαθέτουν δείκτη κάλυψης σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.

Ο κίνδυνος της αγοράς είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές ζωής και οι μεικτές. Για τις ασφαλιστικές κατά ζημιών, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο ασφαλιστικός και αμέσως επόμενος ο κίνδυνος της αγοράς.

Ζητούμενο για τον κλάδο η διαφοροποίηση για την μείωσης της έκθεσης στους συνολικούς κινδύνους. Στόχος η μικρότερη ανάληψη μη συσχετιζόμενων κινδύνων ή και η καθόλου ανάληψη μη σχετικών κινδύνων.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*