insurance europe logo

Insurance Europe: Εμπόδιο για τους Ευρωπαίους (αντ)ασφαλιστές ο προστατευτισμός

«Βλέπει» σοβαρές στρεβλώσεις σε αναδυόμενες αγορές-κλειδιά όπως η Ινδονησία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Αργεντινή

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τα μέτρα προστατευτισμού που είναι ακόμα σε ισχύ σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές «περιορίζουν σημαντικά» την ικανότητα των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στις αγορές αυτές, ανταγωνιζόμενες επί ίσοις όροις τις τοπικές εταιρείες, επισημαίνει η Insurance Europe.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, το λόμπι των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης επισημαίνει ότι, στην Ινδονησία –για παράδειγμα- οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για εκχώρηση κινδύνων, ιδίως μετά την ίδρυση της κρατικής αντασφαλιστικής εταιρείας Indonesia Re, καθώς και η υψηλή φορολογία των ασφαλειών ζωής αποτελούν σοβαρά προβλήματα.

Στην Ινδία, η Insurance Europe εγείρει σοβαρό προβληματισμό για τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος των ξένων αντασφαλιστικών εταιρειών, παρότι έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν και η νέα προσέγγιση προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους ευρωπαϊκούς ομίλους, εντούτοις εξακολουθεί να περιορίζει την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται τις ινδικές αντασφαλιστικές εταιρίες.

Η Insurance Europe αναγνωρίζει επίσης την προόδο που έχει γίνει για την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό στον ασφαλιστικό κλάδο της Βραζιλίας, παρατηρεί όμως ότι «απαιτούνται πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την ισότιμη δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών ομίλων στην αγορά.

Τέλος, ο οργανισμός καταλήγει ότι  τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για το άνοιγμα της ασφαλιστικής αγοράς της Αργεντινής δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την πλήρη απελευθέρωσή της στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*