Αποζημίωση 800.000 ευρώ μετά από 19 χρόνια

Αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει, ύστερα από σχεδόν 19 ολόκληρα χρόνια,  το ελληνικό δημόσιο στην οικογένεια 22χρονου φοιτητή ο οποίος  έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου, έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη, στη λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά.

Η σφαίρα η οποία τραυμάτισε θανάσιμα τον άτυχο φοιτητή, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, με  το μηχανάκι του, προερχόταν από το όπλο 33χρονου επιλοχία πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ο οποίος εκείνη τη νύχτα,  εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.  Ο 22χρονος φοιτητής των ΤΕΙ Οινολογίας βρήκε δέχτηκε τη σφαίρα, ενώ βρισκόταν σε απόσταση 170 μέτρων από το στρατόπεδο.

Από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ο επιλοχίας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών   για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για  οπλοχρησία. Μετά την καταδίκη του υποβιβάστηκε σε οπλίτη και   απολύθηκε.

Οι γονείς και τα δύο αδέλφια  του φοιτητή προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας χρηματική ικανοποίηση για τη  ψυχική  οδύνη  που υπέστησαν και δικαιώθηκαν.

Το Ελληνικό Δημόσιο  ωστόσο «μπλόκαρε» την καταβολή της αποζημίωσης, καταθέτοντας  στο ΣτΕ αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, στην οποία θεωρούσε υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική  αρχή της αναλογικότητας το ποσό των 800.000 ευρώ που τους επιδικάστηκε, συν τους νόμιμους τόκους. Τελικά, η αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου απορρίφθηκε και η απόφαση για την αποζημίωση της οικογένειας του άτυχου φοιτητή επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*