Μια ημερίδα σε ρυθμούς…προεκλογικούς

Αν και επρόκειτο για μια σημαντική προσπάθεια να τεθεί επί τάπητος με τεχνικούς όρους η επόμενη μέρα του συνταξιοδοτικού, τη παράσταση έκλεψαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ελέω προεκλογικής περιόδου.

Ο λόγος για την χθεσινή ημερίδα «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη» στην οποία τέθηκαν επί τάπητος προτάσεις για την μακροημέρευση του συστήματος με απώτερο στόχο βελτίωση των συνθηκών σε επίπεδο οικονομίας, επιχειρήσεων και εργασίας.

του Βάιου Κρόκου

Ο ΙΟΒΕ παρουσίασε την σχετική μελέτη στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία και η δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης για τη σύνταξη, με τον διανεμητικό πυλώνα να συμπληρώνεται από έναν κεφαλαιοποιητικό πυλώνα: Αμετάβλητες στο 20% οι εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης και αντικατάσταση του 7% υπέρ της επικουρικής με υποχρεωτική ασφάλιση κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα στο 3%.

Επικρίσεις, επίρριψη ευθυνών για τα πεπραγμένα και διαφορετικές οπτικές για το μέλλον είχε, ωστόσο επίσης, το χθεσινό «μενού» που εξελίχθηκε…σε πολιτικό debate.

Τάσος Πετρόπουλος: Να μην αποδυναμωθεί η κοινωνική ασφάλιση

Τα σχέδια για τον τεμαχισμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που προβάλλουν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος και διάφοροι φορείς και η κατάργηση του σχετικού νόμου 4387/16 «οδηγούν είτε σε παραγωγή νέων ελλειμμάτων του δημοσίου, εάν το κόστος μετάβασης καλυφθεί από το δημόσιο υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών είτε σε νέες περικοπές συντάξεων, καθώς και σε νέα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα», τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «αποδείχθηκε στα χρόνια της κρίσης, όταν μείωσαν εισφορές και ισχυρίζονταν ότι η μείωση μισθών και συντάξεων επιφέρει ανάπτυξη. Συνέβη, όμως, το αντίθετο. Οι διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων και η ακαριαία μείωση των μισθών, από τον Φεβρουάριο του 2012, αλληλεπιδρούσαν σε μία όλο και ταχύτερη κατάρρευση της οικονομίας και μεγέθυνση της ύφεσης, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 28%».

Άδωνις Γεωργιάδης: Η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές

Ένα από τα προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που επιδιώκει να πράξει η ΝΔ ως μελλοντική κυβέρνηση, σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Υπεραμύνθηκε το σύστημα των 3 πυλώνων με την συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στις ανάγκες του 2ου πυλώνα, σημειώνοντας πως το κόστος ανέρχεται μόλις στα 150 εκ. ευρώ για μια σταδιακή μετάβαση.

Σφοδρή ήταν η επίθεση του κ. Γεωργιάδη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, δίνοντας το μήνυμα πως επί Νέας Δημοκρατίας ο ασφαλιστικός κλάδος και οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας θα πρέπει να είναι σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων.

Φίλιππος Σαχινίδης: Ούτε προνοιακό, ούτε κεφαλαιοποιητικό

Την αύξηση των πόρων του συστήματος με διάθεση εσόδων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς πρότεινε ο γραμματέας τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φιλιππος Σαχινίδης.
«Ούτε προνοιακό, ούτε κεφαλαιοποιητικό», συμπλήρωσε, λέγοντας πως να οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από ισχυρή δημόσια και καθολική ασφάλιση, υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*