Πριν το Πάσχα η ρύθμιση των 120 δόσεων – Τι θα περιλαμβάνει

Αναλυτική ενημέρωση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που αφορά σε χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία παρείχε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ3.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016 θα «κουρεύονται» στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής του σημερινού ασφαλιστικού νόμου (4387/16), ο οποίος ορίζει ότι οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι παράλληλα θα γίνεται «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. «Το ”κούρεμα” της βασικής οφειλής και το ”κούρεμα” των προσαυξήσεων θα οδηγούν σε μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 60-65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές έως τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες θα ισχύει το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, που θα μπορεί να φτάσει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής από τον οφειλέτη.

Σημείωσε, επίσης ότι με τη ρύθμιση ανακουφίζονται περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά, λόγω των οφειλών τους, δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη. «Με το νέο σχήμα θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, μέσα από μικρή παρακράτηση στη σύνταξή τους για τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε η υπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*