Σημαίες Allianz

Ανάπτυξη…made in Africa για την Allianz

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Να γίνουμε η ασφαλιστική εταιρεία πρώτης επιλογής σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με ηγετική θέση σε όλες τις βασικές αγορές». Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος που έχει θέσει ο αφρικανικός βραχίονας της Allianz, Allianz Africa (με έδρα τη Νότιο Αφρική), όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής, Coenraad Vrolijk, στο Business Insider Sub-Saharan Africa. 

Αυτή τη στιγμή η Allianz Africa δραστηριοποιείται άμεσα σε 17 χώρες της Αφρικής και εξυπηρετεί πελάτες σε 39 χώρες. Η εταιρεία απασχολεί 1.500 εργαζομένους και το 2018 είχε κύκλο εργασιών 588 εκατ. ευρώ. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Vrolijk, την τελευταία διετία η Allianz ενίσχυσε το αποτύπωμά της στην Αφρική με εξαγορές ασφαλιστικών στη Νιγηρία και το Μαρόκο, μέσω απόκτησης πλειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία μικροασφαλίσεων BIMA και την εξαγορά ποσοστού 8% στην αντασφαλιστική Africa Re. 

O όμιλος επιδιώκει να αναπτύξει όλη τη γκάμα υπηρεσιών που προσφέρει μέσω διαφορετικών οντοτήτων, υπό την ομπρέλα όμως της «Ενιαίας Allianz” (One Allianz). Πιο συγκεκριμένα, η AGCS καλύπτει τις εξειδικευμένες καλύψεις και τις μεγάλες εταιρίες από τη Νότιο Αφρική. Η Euler Hermes παρέχει  υπηρεσίες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων από τ Νότιο Αφρική και το Μαρόκο, ενώ άλλες οντότητες της Allianz προσφέρουν –μεταξύ άλλων- αντασφάλιση, ασφάλιση υγείας και ασφάλιση σοδειών.

Η βασική πρόκληση για τον ασφαλιστικό κλάδο στην Αφρική είναι να αξιοποιήσει τη θετική δημογραφική τάση για να επιτύχει αύξηση της διείσδυσης των ασφαλιστικών υπηρεσιών, με στόχο κυρίως την κάλυψη της αναδυόμενης μεσαίας τάξης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

H Allianz Africa «τρέχει» επίσης πολυάριθμα επενδυτικά projects με στρατηγικούς εταίρους στην Αφρική για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών μεγάλων έργων. Η εταιρεία προωθεί τις μικροπιστώσεις μέσω της BIMA, αναπτύσσοντας εξειδικευμένες καλύψεις για χαμηλά εισοδήματα σε χώρες όπως η Γκάνα, η Σενεγάλη και η Αίγυπτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*