Ανοίγουν δουλειές για τους ασφαλιστές μεταφορών κ’ logistics

της Ελενας Ερμείδου

H Cosco φαίνεται να ξέρει να κάνει καλά την δουλειά της. Δεν την σταματά τίποτα. Μαθαίνουμε  ότι αγοράζει συνεχώς και επεκτείνεται. Βρίσκεται μας λένε σε συζητήσεις για νέες συμφωνίες. Και μπορεί κάποιοι να δυσαρεστούνται από την έκβαση των πραγμάτων, όμως οι ασφαλιστές τρίβουν τα χέρια τους γιατί έρχεται η ανάπτυξη του κλάδου, ενισχύεται η εφοδιαστική αλυσίδα και μαζί με αυτά ανοίγονται νέες δουλειές για τους ασφαλιστές των logstics, 3PL και των μεταφορών. Αρχικά αν και η πίτα συρρικνώθηκε, τελικά οι ευκαιρίες μεγαλώνουν, ειδικά στο κλάδο αυτό που που την γνώση την έχουν λίγοι και καλοί.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 2017 η ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων κατέγραψε μείωση παραγωγής κατά 1,3%, σε σχέση με το 2016. Αντιστοίχως, το 2017, η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων κατά Ζημιών συνολικά αυξήθηκε κατά 2,9%. Ο μερισμός της παραγωγής του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) συμμετέχουν κατά 87,6%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (ιδιόκτητο δίκτυο) 5,9%, οι απευθείας πωλήσεις 4,3% και η συνεργασία με τις τράπεζες (bancassurance) συμμετέχει με 2,2% επί του συνόλου.

Από την στατιστική ανάλυση 1.143 ζημιών έτους 2017 προκύπτουν ως σημαντικότερες κατονομαζόμενες αιτίες ζημιάς η γενική αβαρία, η κλοπή και το ατύχημα μέσου μεταφοράς.

Η αποθεματοποίηση των εκκρεμών ζημιών κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα καθ’όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων κάθε έτους προσεγγίζεται ικανοποιητικά περίπου 3 χρόνια μετά από την έκδοση των συμβολαίων.

Η στατιστικώς υπολογιζόμενη μέση ζημία στην δεκαετία 2008-2017 εκτιμάται στα 3.256 €.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*