Χρήστος Κώνστας

Αυτοί είναι οι όροι για τη δημόσια προσφορά του ΙΑΣΩ

Η OAKTREE Capital υπέγραψε το συμφωνητικό, για τη κατάθεση δημόσιας πρότασης με στόχο το 50% συν μία μετοχή του ΙΑΣΩ.

  • Το ιδιωτικό συμφωνητικό προβλέπει ότι το νομικό πρόσωπο OCM Luxembourg EPF IV Sarl, με έδρα το Λουξεμβούργο, οδός 26 Boulevard Royal, L – 2449, συμφώνησε με το ΙΑΣΩ να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά μέχρι τις 15 Απριλίου, στην τιμή του 1,5 Ευρώ ανα μετοχή.

Οι διαπραγματεύσεις του Oaktree με τη διοίκηση του ΙΑΣΩ διήρκεσαν περισσότερους από 4 μήνες. Ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η δημόσια πρόταση του Oaktree αφορά εκτός από τη γυναικολογική και μαιευτική κλινική στο Μαρούσι, το ΙΑΣΩ Παίδων, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτη.

  • Όπως αναφέρεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφηκε την Παρασκευή, με βάση το Ελληνικό Δίκαιο, η τιμή δημόσιας πρότασης (1,5 Ευρώ ανα μετοχή) ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των μετοχών που έχουν εκδοθεί από το ΙΑΣΩ παραμένει αμετάβλητος, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Αν στο μεσοδιάστημα βελτιωθεί η τιμή προσφοράς, το αυξημένο τίμημα θα καταβληθεί και στον μέτοχο …

Σε περίπτωση που πετύχει η δημόσια προσφορά και το πλειοψηφικό πακέτο του ομίλου περάσει στην Oaktree το σκηνικό στον τομέα ιδιωτικής υγείας της χώρας μας αλλάζει θεαματικά.

Ήδη η Hellenic Healthcare  έχει εξαγοράσει το Υγεία και το Metropolitan.Στην Hellenic Healthcare συμμετέχουν το fund  CVC Capital Partners και μειοψηφικά οι κ.κ Σπυρίδης και Θεοχαράκης του Metropolitan. Για το CVC Capital , η εξαγορά του συνολικού ποσοστού μετοχών του ΥΓΕΙΑ συμπεριλαμβανόμενων των υποχρεώσεων του ομίλου (στα περί 130 εκατ. €) έφτασε κοντά στα 400 εκατ. ευρώ 

Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και νέες τοποθετήσεις από το Oaktree Capital στον χώρο της Υγείας καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν τα 124 δις δολάρια.

Οι πληροφορίες θέλουν και την Oaktree, μετά το Ιασώ, να εξετάζει και νέες επενδυτικές κινήσεις στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, προσδοκώντας τη διεκδίκηση μεριδίων απέναντι από τη CVC Capital.

Υπενθυμίζεται ότι το Oaktree Capital είναι ένα μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 124 δις δολαρίων.

Από το 2014 έχει τοποθετηθεί  στην ελληνική αγορά επιλέγοντας τον χώρο του τουρισμού με την ανάπτυξη της αλυσίδας resorts Ikos σε συνεργασία με την εταιρεία Σάνη Α.Ε. των αδερφών Ανδρεάδη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*