Μία αναδρομή για το blockchain: Πώς επηρέασε και θα επηρεάσει την ασφάλιση;

Το Blockchain που έγινε γνωστό πριν από πέντε χρόνια ως μια ασφαλής πλατφόρμα για τις συναλλαγές κρυπτονομίσματος, σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένο και πλέον η τεχνολογία του χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους.

Η ασφάλιση, όπως και η Υγεία και οι τραπεζικές συναλλαγές, είναι τρεις κλάδοι που προβλέπουν εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το blockchain.

Στον κλάδο της ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων/καταστροφών καταγράφεται μεγάλη πρόοδος ως προς τη δημιουργία συστημάτων που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ασφαλιστικών απαιτήσεων και τις αποπληρωμές τους.

Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο RiskBlock Alliance, αποτελεί ένα «κοινό πείραμα» στο οποίο δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες σκοπεύουν να μοιραστούν συγκεκριμένα δεδομένα σε δίκτυο blockchain. Άλλοι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, όπως συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, εταιρείες φορτηγών οχημάτων, κρατικές υπηρεσίες για μηχανοκίνητα οχήματα και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Αυτού του είδους τα «οικοσυστήματα» εκτιμάται πως θα περιορίσουν πολλές δαπανηρές διαδικασίες.

Εξετάστε το ακόλουθο σενάριο: Έπειτα από τροχαίο με σύγκρουση δύο οχημάτων, οι αισθητήρες τους θα στείλουν ειδοποιήσεις στο δίκτυο blockchain, μέσω του οποίου θα υπάρχουν προκαθορισμένες συμβάσεις ανάμεσα στους συμβαλλόμενους. Έτσι συγκεκριμένοι γερανοί θα μεταφέρουν τα οχήματα σε συγκεκριμένα συνεργεία επισκευής. Ταυτόχρονα, οι αισθητήρες που μετρούν την ταχύτητα και το φρενάρισμα και των δύο οχημάτων, καθώς και δεδομένα σχετικά με τις καιρικές συνθήκες καθώς και τις οδικές συνθήκες, θα μπορούν να αποστέλλουν αυτές τις πληροφορίες στο blockchain, οπότε θα προσδιοριζόταν άμεσα ποιος φταίει για το ατύχημα, γεγονός που θα καθορίζει τις περαιτέρω διαδικασίες.

Και όλα αυτά θα συμβαίνουν γρήγορα, άμεσα και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Από απόψη εξοικονόμησης χρόνου, ενέργειας και προφανώς και οικονομίας, σίγουρα ένας τέτοιος «κόσμος» θα ήταν επωφελής για όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*